Martin Rychlík: Kritika ministra školství: Útočí i dementiony profesora Kahudy

úterý 20. března 2012 ·

Odpor vůči Josefu Dobešovi narůstá. Zkušení akademici ho někdy přirovnávají k parapsychologickému ministrovi minulého režimu.

Zlé hlasy a výtky proti současnému ministru školství Josefu Dobešovi (VV) neustávají. Kritizují ho pedagogové, oranžová i zelená opozice, část koalice, odbory a nově i filozofové. Prý v resortu nikdy nebylo hůře, říkají občas (a mimo záznam). Minulý pátek zaslali děkani všech desíti filozofických fakult v ČR výzvu premiérovi, aby konal, neboť „navzdory dlouhodobému upozorňování není ministerstvo školství schopno garantovat elementární organizační, finanční a společenskou stabilitu veřejných vysokých škol“. Všichni děkani – od Ústí po Ostravu – vyzývají Petra Nečase (ODS), aby dodržel slib daný České konferenci rektorů, že bude moderovat diskusi o vysokých školách a zajistí směřování školství k prosperitě.

Děkanové filozofických učení vypočítávají pět hlavních potíží školského resortu: financování škol ničí terciární vzdělávání, ministr Dobeš prý není schopný předložit kvalitní předlohu nového zákona o vysokých školách, ohrožuje čerpání peněz z Evropské unie, nerespektuje pravidla v akreditačním procesu a „dlouhodobě se vyhýbá přímé diskusi s reprezentacemi veřejných vysokých škol“.


V témže týdnu se čtrnáct učitelských asociací usneslo na společném memorandu, v němž rovněž vytyčují patero problémů českého školství a rozhodnutí resortu hodnotí jako „nepřipravená, chaotická a nekoncepční“. Státu prý chybí koncepce vzdělávání a normy k nastavení kvality, systém je destabilizovaný, podfinancovaný a pracovníci ve školství jsou demotivovaní. Školské odbory zase pohrozily stávkami. Studenti, profesoři (a dokonce i někteří novináři) nosí na klopě placku Stydím se za nejlepšího ministra školství.

Petice OdvolejteDobeše.cz, míněno ministra školství, nikoli dopravy, má k dnešnímu dni 7305 signatářů. Zatímco se prezident Václav Klaus domnívá, že ministr Dobeš je nejlepším polistopadovým ministrem školství (neboť se nebojí konat nepopulární opatření), mnoho lidí si naopak myslí, že za necelé dva roky své činnosti již trumfnul tristní ministrování Dany Kuchtové (Strana zelených) a Eduarda Zemana (ČSSD).

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. března 2012 v 10:17  

Má vůbec ještě cenu Dobeše kritizovat, když předseda vlády neslyší a nevidí ? Tím pan Nečas dobrovolně převzal veškerou odpovědnost za chod a funkčnost školství. Možná se mýlím, nebylo snad veřejně proklamováno to, že když Dobeš neuschopní EU peníze na MŠMT do konce března, tak ho Nečas vykopne ? Tak tedy čekám - zbývá 11 dnů. Jinak pokud to nebude, pak jsem přesvědčený o tom "KDO LŽE, TEN KRADE". Volby jsou totiž "CO BY KAMENEM DOHODIL" ! Ignorant

Anonymní řekl(a)...
20. března 2012 v 13:47  

Dobes se Zaoralkem fondy samozrejme nevyresil a nevyresi, spise je dale poskodil za ty tri mesice casu. Uz meli byt Dobes a vsichni jeho troubove, jako Zaoralek, Nantl a dalsi davno pryc.

Anonymní řekl(a)...
20. března 2012 v 15:51  

Abych vás nepovzbudil - Dobeš se již o křeslo nebojí, protože : On údajně prohlásil, že musí být vyřešeny problémy z čerpáním, ale to se týká pouze auditu. Slíbil prý, že musí být vyřešeno čerpání tak, aby se mohlo obnovit a musí být přijata nápravná opatření. Prý už se to vše podařilo a nejlepší ministr může nerušeně pokračovat v započatém díle rozvratu a likvidace českého školství.

Anonymní řekl(a)...
20. března 2012 v 16:15  

Učitelé logicky zblednou, až se dozví o svých budoucích platech. Již nyní jsou nastaveny na zhruba 20 000,- Kč. Učitelé jsou ve stejné platové skupině jako nekvalifikovaní. Nyní nechť si odečtou 1200,- kalouskovného. Nechť si vypočítají kolik to bude čistého z 18 800,- Kč hrubého. Školy nebudou mít peněz nazbyt a o nadtarifech si většina bude moci nechat jenom zdát. A všechno stále dražší a dražší - plyn, elektrika,voda,.... Dělat učitele bude přepych .

Pytlik Blaha řekl(a)...
20. března 2012 v 18:09  

Dělat učitele bude přepych

Jak kde. Slyšel jsem o škole, kde se až tak moc nedělí výuka. Třeba tělocvik s třiceti žáky, to musí být docela darda.
Pokud se ovšem fasují peníze jako na výuku dělenou, pak tam může být pár fest vatařů. Kdopak asi...

Anonymní řekl(a)...
20. března 2012 v 18:28  

20. března 2012 18:09

Luďku, přece se nebudeme "handrkovat o pár drobečků". Já třeba valím vesměs samé třicetihlavé třídy, pak jdu suplovat TV a mám tam 12 dívek a z toho 4 cvičící. Nejsem schopen si s nimi ani zahrát odbíjenou. V tom máte pravdu. Vyučující TV asi fakt budou u nás ve vatě, málo žáků a hodně peněz. Když je pán řídící tělocvikář ! Pak jdu suplovat do hodiny AJ a mám odučit "kvalitně" 24 žáků. Hodina fyziky a matematiky 30 studentů. To se to pak učí moderními vyučovacími metodami, výsledkem je frontální výuka jako před 200 lety, jako za Mařky Terezy.Když jdu do práce "deprese", v práci "deprese", čtení novin a sledování televize -"deprese". Ignorant

Anonymní řekl(a)...
21. března 2012 v 6:23  

Když jdu do práce "deprese", v práci "deprese", čtení novin a sledování televize -"deprese". Já mívám i průjem.

Najde se ještě někdo podobný?

poste.restante řekl(a)...
21. března 2012 v 9:35  

Najde se ještě někdo, kdo jde do práce s optimismem?

Pytlik Blaha řekl(a)...
21. března 2012 v 12:30  

Oba předchozí příspěvky mne uvedly do stavu hlubokého zamyšlení.
Musím konstatovat, že do práce odcházím s optimismem, podaří-li se mi ten průjem vyřešit ještě doma.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.