Přečtěte si: Škole v Brodcích hrozí díky reformě likvidace, týká se stovek škol v kraji

středa 29. února 2012 ·

V listopadu loňského přišlo ministerstvo školství, zřejmě ve snaze ušetřit peníze, s návrhem reformy, která by měla fatální dopad na regionální školství v celé zemi. Dotkne se pochopitelně i desítek škol v boleslavském okrese.

Z článku Šárky Charouskové v BoleslavskýDeník.cz vybíráme:

„Přijít s myšlenkou, že pokud ve třídách není průměrný počet žáků 24, a zároveň škola v každém ročníku druhého stupně nemá alespoň 2 třídy, nedostane finance, je opravdu likvidační nejen pro naši školu,“ vysvětluje Josef Šimůnek, ředitel Masarykovy školy v Brodcích.


Problém totiž je, že třídy, které nedosáhnou potřebný počet dětí, si mají podle této reformy nadále financovat obce ze svého rozpočtu a to včetně platů učitelů.


„Zkusili jsme spočítat obě varianty, v té horší nám vyšlo dofinancování 2,7 milionů, v té mírnější to bylo asi 1,5 milionu korun. Samozřejmě tyhle prostředky k dispozici nemáme, stejně jako většina podobně velkých obcí v okrese,“ potvrzuje starostka Brodců Edita Nová.


Návrh reformy prošel v tichosti, platit by mohl už od příštího ledna, proto se minulý týden vydaly tři stovky řada zástupců obcí, škol a dalších zainteresovaných institucí do senátu na veřejné slyšení, které se problematice věnovalo.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 18:48  

Pro Šárku Charouskovou. Ne díky, ale kvůli. Hezky česky.

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 20:42  

Nové financování škol sice navrhl Dobeš, ale ve vládě proti tomu nikdo neprotestoval. Dobeš naprosto nereaguje na jakékoliv připomínky , on se "prostě zasekl a ostatní ať se z toho po....."

Eny Gma řekl(a)...
29. února 2012 v 23:54  

Příští nápad z dílny pana ministra Dobeše (nejlepšího)by mohl znít asi takto: "Rozhodl jsem, že základní školy nemusíme financovat vůbec. Stačí vysílat vyučování v pořadeyh Studia kamarád. Vždyť děti stejně stále sledují vysílání. " A JÁ jsem v televizi rád :-)

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 18:06  

"proto se minulý týden vydaly tři stovky řada zástupců obcí, škol a dalších zainteresovaných institucí do senátu na veřejné slyšení"

No, a jak to dopadlo? Co na to senát?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.