Přečtěte si: Může to jít i po zlém. Česko hraje s EU o 33 miliard

neděle 26. února 2012 ·

Pokud se Česku uzavře cesta k vyčerpání zbývajících peněz z evropského operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, státní rozpočet by to zatížilo více než třicetimiliardovou ztrátou.

Z článku Jakuba Nováka v Aktuálně.cz vybíráme:

Doposud poslední platba z Bruselu proběhla v září 2011. Na začátku prosince loňského roku došlo k odeslání žádosti o proplacení další průběžné platby (jednalo se o částku přibližně 1,2 miliardy korun).


Komise však rozhodla o pozastavení platební lhůty pro její proplacení. Důvodem mělo být "snížení rizika nesprávného použití" unijních prostředků.


Tyto obavy vyplývají právě ze závěrů zmíněného říjnového auditu, který ukázal například na nedostatky v kontrolních mechanismech a podezření na možné zneužívání evropských peněz.


Pokud EK nalezne v projektech nějaká pochybení, může snížit výši částky, kterou zaplatí. Tyto peníze však stále ještě nejsou "ztracené" - k tomu dojde v případě, pokud se nepodaří dočerpat prostředky určené pro daný rok.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. února 2012 v 22:14  

To znamená, že již nebude ani na ty oranžové vesty, lopaty a metly pro propuštěné učitele ?

Anonymní řekl(a)...
26. února 2012 v 22:35  

Neschopny Zaoralek a ostatni lemry okolo nas budou stat spoustu miliard. Co kdyby jim zaplatili a poslali je na placenou dovolenou, to by bylo pro poplatnika mnohem levnejsi...

Anonymní řekl(a)...
27. února 2012 v 9:48  

Ono to nebude tak hrozné.
Peníze se v tomto programu z hlediska dopadu na kvalitu vzdělávání z valné části v podstatě pálí v kotli, takže pro stejný výsledný efekt vlastně většinu z nich není třeba ničím nahrazovat.
Jen odkláněči a tuneláři budou muset s tím kotlem jít o dům dál.

Anonymní řekl(a)...
27. února 2012 v 13:43  

27. února 2012 9:48

Zřejmě jste tím chtěl říci, že učitelské povolání je poslání, které nepotřebuje investice a vystačí s kladnou nulou.

Anonymní řekl(a)...
27. února 2012 v 18:14  

Ne, tím jsem chtěl jen říci, že obsah většiny projektů na učitelském povolání ani na jeho produktu, tj. vzdělávání, nic podstatného nemění (pominu-li pár jednorázově vyplacených korun učitelům, kteří v projektech cosi učiní), a že peněz relativně užitečných (už jen díky tomu, že jsou vydávány pravidelně a vynakládají je samy školy) naopak buď už tempem desítek procent za rok ubývá (např. ONIV), nebo (personální náklady) teprve pořádně ubývat začne. Očekávám, že stále za pokorného přihlížení učitelů. (A pak teprve začne pořádně platit to, co jste napsal.:)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.