Přečtěte si: Děti si nové písmo pochvalují, grafologové ne

úterý 28. února 2012 ·

Už téměř dva roky se na 35 vybraných školách v České republice učí děti psát novým písmem Comenia Script. Oceňují ho především děti ze speciálních tříd, podle učitelů je pro tyto žáky jednodušší. Grafologové ale s novým typem písma nesouhlasí. Zkušební období Comenia Script končí za čtyři měsíce. Ministerstvo školství potom rozhodne, zda ho oficiálně zavede do výuky.


Z článku ČT24 v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Rodiče a odborníci jsou ale k novému písmu skeptičtí. "Je to systém brzda – plyn. Končí jedno písmeno, mezera, pak začíná druhé. Není tady spojitost, což vyžaduje daleko více energie," myslí si předseda České grafologické komory Jan Jeřábek.

Součástí článku je záznam reportáže Venduly Horníkové.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. února 2012 v 11:45  

To je to předposlední, co nám ještě chybělo. Po grafolozích a psaní by ještě mohli výuku, no, řekněme třeba alespoň zeměpisu a dějepisu, schvalovat astrologové a už to bude komplet.

Anonymní řekl(a)...
28. února 2012 v 14:56  

Naštěstí to písmo je určeno pro děti a ne pro grafology. Očekávám, že grafologové se již psát naučili, takže písmo nemusí používat.

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 1:07  

ad oba Anonymni:

Casto mi taky vadi, kdyz se vyjadruje ke skole kde kdo a vsichni jsou chytri jak radio, ale tady bych prece jen byl opatrnejsi, protoze vyjadreni grafologu k pismu by vahu mit mohlo, spise se bojim totho, ze se pismo zavadi, aniz by doslo k serioznimu dlouhodobejsimu rozboru.
Zatim to vypada jako kdyz deti odstartuji s letadlem, radost velika, ale nikdo neresi jak se pristane.

PN

jaga řekl(a)...
1. března 2012 v 17:57  

Děti si budou pochvalovat všechno, co je jednodušší. Ale nepřeháníme to už? Opravdu musíme umetat cestičku všem a za všech okolností? Řekla bych, že se to za posledních 20 let neosvědčilo. Servírujeme dětem všechno na stříbrném servisu, ale výsledkem je ohrnutý nos.
Sama doufám, že moje dítě novému zdebilizovanému písmu unikne. A pokud ne, budu ho učit psát spojitě sama.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.