Martin Rychlík: Kroužení hyen kolem krásné nové školy ministra Dobeše

pátek 10. února 2012 ·


Ministerstvo školství staví „školní budovu“ zmateně, o čemž letí Josef Dobeš vyprávět eurokomisaři. Přidáváme pár námětů k rozhovoru.

V pátek 10. února vyrazí ministr školství Josef Dobeš do Bruselu jednat o své krásné nové škole. Oficiálně řečeno: bude projednávat s eurokomisařem Lászlem Andorem kritickou situaci v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Právě z toho programu, mimo jiné, onu školu staví. Samozřejmě je to metafora, příměr pro úsilí o lepší vzdělávání v zemi. Tak se jí držme. Co to bude za stavbu?

Kolem staveniště se míhají novinářské hyeny. K ničení Dobešovy vize neváhají ostřelovat, co se namane. Reklamní čokolády, plytkou diplomkupozastavené toky evropských peněz nebo ministrovu zálibu ve starých kádrech (Baumruk, Zelenka).


Jako nejpodstatnější se jeví kritika samotných základů stavby, Individuálních projektů národních (IPn), do nichž patří třeba slavný SPORT, OKNO, KREDO nebo Češi v Evropě (čtrnáctidílný televizní seriál). Těmto systémovým projektům se říká „ípéenka“. Právě v nich hoří Dobešovo ministerstvo nejvíce. (Mimochodem, o dalších IPn s různě legračními zkratkami – typu NEDIR za 650 milionů – jistě brzy uslyšíme, slibují média, mezi nimi i ČESKÁ POZICE.)

A tak novináři brousí po staveništi a píší, zatímco pan ministr se hněvá. Na pondělní tiskové konferenci je pokáral, že mu kazí výstavbu. „Vzhledem k situaci, je tu apel nejen na politiky, ale i na novináře – toto nejsou státní maturity, kde jde o vnitřní situaci. Tam je dobré do všeho tepat, ale ve chvíli, kdy je monitoring Bruselu velmi citlivý – a je možná citlivější, než se zdá – a než tam já něco vykomunikuji, než ujistím Brusel, že to skutečně probíhá, a (přitom) ze strany ČR je to odstřelováno, tak mně to velmi ztěžuje situaci,“ uvedl Dobeš.

Pan ministr promine (a Brusel při čtení monitoringu médií snad i ocení), českým novinářům není jedno, jak se evropské peníze „vyčerpají“, dokonce ani v případě státních maturit, na něž šla ostatně také část z fondů EU. Pokud pan Dobeš vyzývá žurnalisty – Dobešův poradce Ladislav Bátora je tituloval kvazisanitárními hyenami –, aby stavěnou školní budovu „neostřelovali“, musíme se omluvit a nabíjet dál.

35 utajovaných projektů?
Na tiskové konferenci ministr sdělil, že oněch „ípéenek“, která nyní tolik zajímají média i Evropskou komisi, je celkem 35. Nejprve je však prý Dobeš kompletně představí Andorovi; veřejnosti se je stále zdráhá ukázat všechny, ač to již koncem roku veřejně přislíbil. Více se chtěli dozvědět třeba i kolegové z České školy, ale byli odmítnuti. Věcných pochybností v řadě konkrétních projektů je už tolik, že se o IPn, jejichž celková suma netvoří ani čtvrtinu celkové padesátimiliardové alokace Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, vyplatí zajímat zvlášť (další peníze z programu jdou na podporu lidských zdrojů pro velká výzkumná centra a podobně).

Nebudeme spekulovat, zda některé z projektů odklánějí peníze mimo vzdělávací systém, a přejděme k podstatě, která činí vrásky Evropské komisi – zmiňovala to v několika dopisech, z nichž ČESKÁ POZICE citovala. Ředitel odboru zaměstnanosti Áurélio Cécílio například MŠMT upozornil, že „národní projekty by měly být vytvořeny ke zlepšení a zavádění strukturních změn a reforem v souladu s prioritní osou“. Bruselu se proto nelíbí třeba využití peněz na mediální aktivitity, televizní kampaně či nové weby.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE


1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. února 2012 v 11:22  

Jednou z nich jste Vy pane Rychlíku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.