Jste při práci s počítačem v bezpečí anebo z neznalosti riskujete?

sobota 18. února 2012 ·

Můžete to zjistit pomocí nových mezinárodních ECDL testů!


I letos je měsíc únor ve znamení bezpečnějšího internetu a práce s počítači, a proto ECDL-CZ, zabývající se objektivním testováním počítačové gramotnosti běžných uživatelů výpočetní techniky, přichází s novinkou, modulem M12 - Bezpečnost při využívání informačních a komunikačních technologií. Nová oblast počítačové, resp. digitální gramotnosti se zaměřuje na zvyšování povědomí o reálných rizicích práce s počítači a praktickými postupy, jak těmto hrozbám v reálném světě čelit.

Informační a komunikační technologie jistě přinášejí lidstvu mnoho dobrého a život bez nich si nedokážeme vůbec představit. Bohužel mají také svou stinnou stránku. Za určitých okolností mohou narušit naše soukromí a ohrozit naši bezpečnost. V dnešní době, kdy jsou počítače vládních organizací neustále napadány hackery a po světě se šíří mnoho virů, které ničí naše data, se právem cítíme ohrožení. Tápeme také v oblasti autorských práv, kdy mezi námi koluje mnoho polopravd a mýtů. Již pouhým zapnutím počítače číhají na každého z nás různá nebezpečí. Je tedy nutné informovat uživatele o těchto rizicích a zejména názorně ukázat, jak těmto nástrahám čelit.

ECDL si tyto skutečnosti plně uvědomuje, a proto začlenila uživatelské znalosti a dovednosti spojené s bezpečností při využívání informačních a komunikačních technologií mezi mezinárodně standardizované testy počítačové gramotnosti. Odpovědi na otázky typu jak se účinně bránit kyberšikaně, jaká data mohu bez obav na internetu sdílet, jaké informace si raději nechat pro sebe, jak ochránit počítač před viry a další zodpoví uživatelům počítačů právě tento nově zaváděný modul mezinárodního programu ECDL Core.

„V dnešní době je více než kdy jindy potřebné informovat uživatele počítačů, a především mladou generaci, o rizicích a nástrahách spojených s každodenním využíváním komunikačních technologií a v této oblasti je také intenzivně vzdělávat. Počítačově gramotný člověk musí umět tato rizika eliminovat nebo se jim alespoň vyhnout,“ říká Ing. Jiří Chábera, manažer pracovní skupiny ECDL – CZ při České společnosti pro kybernetiku a informatiku, která v České republice zastřešuje nezávislé testování počítačové gramotnosti obyvatelstva. „Uživatelé počítačů nebo jejich zaměstnavatelé mohou nyní objektivně zjistit, jaké předpoklady mají k tomu, aby se v reálné situaci a přirozeném prostředí těmto nástrahám ubránili,“dodává.

Koncept počítačové gramotnosti ECDL (European Computer Driving Licence), často také označovaný jako „řidičák na počítač“, je mezinárodně uznávaná, objektivní a standardizovaná metoda pro ověřování uživatelských počítačových znalostí a dovedností. Koncept ECDL využívá praktické testy v reálném programovém prostředí ke zjištění, zda je libovolná osoba schopna používat běžné informační a komunikační technologie alespoň na takové úrovni, která odpovídá mezinárodním definicím digitální gramotnosti nebo digitální kvalifikace. Pro ECDL testování je k dispozici nejen sedm klasických modulů, mezi které patří například zpracování textu, využívání tabulkového procesoru či práce s internetem a komunikace, ale také řada nových modulů, jako například práce s grafikou nebo právě ICT bezpečnost.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.