Jan Wagner: Individuální projekty národní: kde je zakopán pes? (aktualizováno)

čtvrtek 16. února 2012 ·

Nečerpání prostředků z Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost vázne. Počátkem prosince oznámil ministr školství Josef Dobeš, že do 15. prosince připraví MŠMT projektové záměry 23 projektů, minulé pondělí se pak před cestou do Bruselu pochlubil tím, že poveze celkem 35 projektových záměrů nových Individuálních projektů národních. Poslední veřejné odborné diskuse pak prokázaly, že navrhované projekty jsou stejnou katastrofou, jako již z Bruselu kritizované projekty OKNO či SPORT. Zdrojem problémů je ale podle všeho destrukce přípravy projektů na MŠMT po nástupa ministra Dobeše do funkce.

Podívejme se nejprve na následující tabulku s přehledem 26 Individuálních projektů národních (IPn) z počátku prosince 2011:


Od nástupu ministra Dobeše do funkce do konce roku 2011, tedy za téměř rok a půl, byly zahájeny pouhé tři IPn NIQES, Hodnocení kvality a Kompetence III v celkovém objemu zhruba 410 milionů korun z do té doby zazávazkovaného celkového objemu IPn 3,3 miliard. V roce 2012 byly zahájeny dva projekty UNIV 3 a RAMPS-VIP III v objemu téměř 702 milionů (aktualizováno dle komentáře čtenáře).

Chvástavá prohlášení ministra Dobeše, jak MŠMT zrychlilo čerpání z OP VK, jsou v tomto kontextu zcela nepodložené. Obrovský nárůst počtu projektů byl způsobem odstartováním projektu EU peníze školám a nově EU peníze středním školám, ty ale byly připraveny před nástupem ministra a ministr způsobil jen zpoždění skutečného startu prvního z nich o několik měsíců.

Obsah ohlášených 35 nových IPn v celkovém objemu 6 miliard ale stále MŠMT tají, nebyly dosud ohlášeny termíny veřejných odborných diskusí k nim (přitom je tlak na jejich zahájení již k 1. březnu) a podle průběhu posledních diskusí 29. prosince a 25. ledna se obávám nejhoršího: nově navržené projekty v Bruselu neprojdou.


9 komentářů:

BoBr řekl(a)...
16. února 2012 v 9:19  

Podle toho, čeho jsem byl svědkem na veřejném projednávání 25. ledna, musím bohužel konstatovat, že zamítnutí financování ze strany Bruselu považuji za správné. Pokud by toto snad četl někdo z Evropské komise, přiznávám, že jsem zaujatý. Patřím do skupiny lidí, kteří se cítí být poškození omezením funkce portálu RVP a pokusy o opakovaný vývoj portálů nových prostřednictvím vyvádění peněz mimo resort školství.

Anonymní řekl(a)...
16. února 2012 v 10:36  

Chce to lépe sledovat situaci:

RAMPS VIP III

http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/vip-iii-rozvoj-a-metodicka-podpora-poradenskych-sluzeb

Zahájení 1. 1. 2012

257 244 527,60 Kč


UNIV 3

http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/podpora-procesu-uznavani-univ-3

Zahájení 1. 2. 2012

454 257 830,02 Kč

Janek Wagner řekl(a)...
16. února 2012 v 11:09  

Díky za doplnění, z webu MŠMT se údaje dolují jen velmi obtížně, dokonce se mi zdá, že se k zmíněným stránkám nedá nijak proklikat ;-(

Janek Wagner řekl(a)...
16. února 2012 v 11:12  

Dokonce jsem tyto dva články nenašel ani v RSS webu MŠMT, nebo jsem se uklepl?

Anonymní řekl(a)...
16. února 2012 v 11:20  

Skoda, ze jste podrobneji nerozepsal ten rozvrat, v cemz mate samozrejme pravdu. IPn jsou projekty, ktere cerpa samo ministerstvo, konkretne jeho odborne skupiny. A na skupine 3, vysoke skoly tehdy pod nam. Kouckym, Dobes vyhodil jiz v lednu 2011 reditelku Possingerovou, ktera byla zrejme nejzkusenejsi v oboru cerpani techto projektu, no a na skupine 2, regionalni skolstvi, vyhodil take reditelku toho odboru (nam. Nemec).

Duvodem bylo vzdy sdeleni reditelek o nemoznosti nekterych operaci z evropskych fondu. Proto byli prijati jini lide, kteri tyto (nelegalni) operace "umeli" zaridit.

V obou techto hlavnich odborech, ktere to maji na starosti s reditelkami odesla rada zkusenych lidi. Obe byly nahrazeny politicky dosazenymi osobami bez zkusenosti. Podle toho vypada cerpani stavajicich projektu a extremne spatna priprava novych projektu. Vsemu vevodi zcela neschopny Zaoralek, ktery by mel pripravu koordinovat - podle ocekavani zcela selhava a zjevne krome prihravani kamaradickum z ODS Praha 6 neni schopen rozumne prace. Pritom IPn je mala, viditelna cast celeho problemu, ostatni jeho prasarny se drive nebo pozdeji take dostanou na verejnost.

Anonymní řekl(a)...
16. února 2012 v 11:24  

Jeste doplneni: IPn cerpaji na MSMT prave jen tyto dva odbory (ve spolupraci s nekterymi ustavy rizenymi msmt)

Anonymní řekl(a)...
16. února 2012 v 13:23  

Jen na zrušeném VÚP byly připravovány minimálně 3 realizovatelné projekty, které jsou v podobě projektového záměru již připraveny k ralizaci.Mimo jiné i k pokračování projektu METODIKA, ze kterého byl financován Metodický portál. Místo toho pan Hrabánek píše zakázkové IPn aby bylo možné peníze vyvést. Proč v tom hledáte záhadu. Vždyt se jen plní podnikatelský záměr oana Bárty.

Pytlik Blaha řekl(a)...
16. února 2012 v 14:55  

záměr oana Bárty

Promiňte, ale abych v tom měl jasno:
překlepl jste si "p" nebo Vám tam vypadlo "n"?

Anonymní řekl(a)...
16. února 2012 v 19:16  

Ce se divis, vzdyt ten Zaoralek nikdy predtim nepracoval na zadnem ministerstvu, takze nerozumi urednim postupum na ministerstvu, o skolstvi nevi nic, pravdepodobne neumi ani psat a evropske fondy jsou pro nej spanelska vesnice.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.