Luisa Pánková: Aakash – indický tablet za tisícovku

čtvrtek 16. února 2012 ·

Zpráva o novém indickém tabletu Aakash, který by měl umožnit dostupnost internetu pro miliony studentů a který je nejlevnějším tabletem s Androidem na světě.


Indická vláda slibovala, že uvede na trh tablet s operačním systémem Android, dostupný studentům za pouhých 35 $ (670 Kč). Od října 2011 je konečně k dispozici. Cena je sice trochu vyšší, ale na přenosný počítač s vlastnostmi sice horšími ale porovnatelnými s Apple iPadem je to skoro zadarmo.

Vývoj tabletu měla na starost britská společnost DataWind, která navrhuje řadu mobilních zařízení UbiSurfer. Samotná výroba ale probíhá v Indii. V nabídce budou dvě verze. Dražší, za 60 $ (1140 Kč) volně prodejný UbiSlate obsahuje Wi-Fi a 3G pro připojení k síti. Indická vláda zároveň obdrží asi 100 tisíc kusů tabletů Aakash za 45 $ (860 Kč), které disponují pouze Wi-Fi připojením. Ty rozdá studentům zdarma v rámci pilotního programu.

Aakash Tablet má 7″ odporový dotykový displej, rozlišení 800×480 pixelů, 256MB RAM a 2GB flash paměť. Běží na systému Google Android 2.2 Froyo a používá 366 MHz procesor společně s HD video procesorem. Obsahuje čtečku karty microSD, dva USB porty i vstup pro sluchátka. Baterie vydrží dvě až tři hodiny.




Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.