Interpelace Josefa Dobeše v PSP: Josef Škarka se ptá na inzeráty hrazené z ESF

pátek 3. února 2012 ·


Hezké odpoledne vám všem, i vám, pane ministře. Já bych se na vás rád obrátil s následující interpelací. Vy jste jako ministr školství předvedl naprostou organizační neschopnost. Vaše statisícové odměny vašim zaměstnancům, kteří byli na ministerstvu pár dní, 170 tisíc vaší blízké přítelkyni Machálkové či pravidelné střídání náměstků s životností pár dní mluví za všechno. Teď dokonce před asi 15 minutami vyšla zpráva, že byl vyměněn další člověk na Ministerstvu školství.


Vaše rozhazovačská a manažersky neefektivní činnost je důvodem k tomu, že české školství pomalu a jistě ztrácí důvěru evropských autorit. Tuto fatální neschopnost nevyváží ani inzerce, kterou ministerstvo tak mohutně používá v médiích a která je také terčem kritiky Evropské unie. Je s podivem, že inzeráty pod hlavičkou ministerstva se snaží o zlepšení vašeho osobního mediálního obrazu a mediálního obrazu strany VV ABL.

Naprosto chápu, že podobné mediální aktivity za peníze státu a Evropské unie vyústily v pozastavení evropských dotací a vaše PR bude nejspíš Českou republiku stát 1,2 mld. korun. A o důvěře Evropské unie ani nemluvě.

Žádám vás tímto o odpověď, kdo platí inzeráty s oficiální hlavičkou Ministerstva školství, ve kterých se pak objevuje logo Věcí veřejných a vaše politická příslušnost, jako například se tyto inzeráty objevily několikrát v deníku Právo. Děkuji.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď požádám pana ministra Dobeše, aby se ujal slova na tuto interpelaci, prosím.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš: Vážený pane předsedající, pane poslanče, dámy a pánové, ještě že zazněla ta poslední otázka, protože ta změť v hlavě pana poslance, prostřednictvím pana předsedajícího, ta změť v hlavě pana poslance Škárky pro mě byla zmatená, takže jsem rád, že zazněla na závěr.

Inzerce, která vychází, je inzercí Věcí veřejných, je z prostředků Věcí veřejných a bylo by dobré třeba zajít na výkonnou radu Věcí veřejných, kde vás, pane poslanče Škárko, prostřednictvím pana předsedajícího, všichni, ale všichni velice rádi uvidíme.

Lidé dělají chyby. Já se přiznám, že jsem udělal historicky jednu velkou. Já jsem do Věcí veřejných přivedl pana poslance, to je pravda, a daň byla velká. Co se týče odměn, přiznám se, že nevím, kdo dostal odměnu, ale lidé jsou na Ministerstvu každý měsíc placeni, tak nepochybně i v měsíci únoru jsou placeni. Já se přiznám, když jsem si v médiích přečetl postoj k penězům pana poslance, kdy říká v nějaké nahrávce, která byla zveřejněna: Jo, jeden, dva milióny, to máš pravdu, to je tak na půl roku života. Blahopřeji lvům k takhle sociálně citlivému poslanci. Děkuji.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže pan poslanec Škárka bude pokračovat a doplní svou interpelaci. Prosím, máte slovo.

Poslanec Jaroslav Škárka: Musím panu ministrovi poděkovat za opravdu věcnou, opravdu věcnou a ještě jednou zopakuji opravdu věcnou odpověď, kdy mi na moji otázku velmi dobře odpověděl. Myslím si, že Věci veřejné jsou takovým Jánošíkem české politiky. Ony vlastně ze svého berou, aby propagovaly státní instituce. To se mi snad ani nechce věřit.

Pane ministře, dokud to neuvidím černé na bílém, že Věci veřejné ze svého rozpočtu, ze svého tak už samozřejmě chudého rozpočtu sponzorují inzeráty, ve kterých propagují aktivity Ministerstva školství, tak se na to těším, až mi to ukážete.

Pokud pan ministr hovořil o chybách, tak já jsem také jednu chybu udělal. Udělal jsem obrovskou chybu, že jsem ve Věcech veřejných dlouho působil, že jsem v nich dlouho fungoval a velmi pozdě jsem si uvědomil, že tato strana funguje na marketingových principech, že je založena pouze k tomu, aby se tunelovaly veřejné zakázky a aby pan Bárta měl co nejvíce peněz. Mojí chybou je, že jsem pomáhal panu Bártovi tunelovat veřejné zakázky a vzniknout straně, která tyto zakázky tuneluje. To je moje chyba.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bude ještě příležitost pro pana ministra Dobeše, aby reagoval na tento doplněk. Prosím, pane ministře, máte slovo.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš: Vážený pane předsedající, tady vicepremiérka mi říká, abych to už více nerozváděl. Já jenom chci říci, že každá strana má své priority. A Věci veřejné šly do voleb s prioritou školství a prioritu prosazujeme jak v programovém prohlášení, tak i v chodu na ministerstvu, a pak je přirozené, že Věci veřejné říkají: pro školství děláme tohle, tohle, tohle. Je to jedna z priorit.

A teď mě tedy napadlo, že možná na závěr si klekneme na klekátko, dáme si tři otčenáše a bude to po té zpovědi rozhřešení.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.