EDUin: Znění zákona o pedagogických pracovnících ohrožuje kvalitu přípravy speciálních pedagogů

pondělí 6. února 2012 ·

Rozumná snaha ministerstva školství zjednodušit pedagogům rozšiřování kvalifikace má svá slabá místa.


Návrh novely zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících umožňuje, aby speciální pedagogové získali odbornou kvalifikaci kromě běžného studia i formou kurzu v rozsahu 250 hodin. To by znamenalo vznik dvou velmi různých kvalifikačních úrovní speciálních pedagogů. Doplatí na to děti, které podporu speciálních pedagogů potřebují.

Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV) upozorňuje na fakt, že novela zákona, který je v současnosti projednáván v poslanecké sněmovně, oproti stávající právní úpravě umožňuje, aby aprobaci speciálního pedagoga bylo možné získat absolvováním jednoročního kurzu celoživotního vzdělávání. Doposud zákon připouštěl pouze vysokoškolské studium v oblasti speciální pedagogiky.

Je třeba si položit otázku, jakých odborných kvalit bude dosahovat např. logoped, který získá aprobaci absolvováním dvouměsíčního kurzu, a zda je žádoucí, aby byly nároky na odbornou připravenost uvedených specialistů takto dramaticky sníženy.

Proto ČOSIV navrhuje zachovat stávající právní úpravu, nebo navýšit počet vyučovacích hodin v programu celoživotního vzdělávání zaměřeném na speciální pedagogiku na minimálně 650 hodin.

Lenka Felcmanová, členka ČOSIV, řekla: „Snaha ministerstva školství umožnit učitelům rozšiřovat si kvalifikaci pomocí krátkodobých kurzů je určitě rozumná. I v případě speciální pedagogiky by bylo užitečné, aby co nejvíce učitelů absolvovalo onen krátký kurz, který jim umožní lépe pracovat s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami. Není ale rozumné takové vzdělání stavět kvalifikačně na roveň magisterskému studiu speciální pedagogiky. Zvlášť v oblasti diagnostiky a intervence je nutné, aby šlo o pedagogy s univerzitním stupněm vzdělání.“

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.