Vlasta Bohdalová: Dobešova reforma regionálního školství proti všem!

čtvrtek 19. ledna 2012 ·

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny projednával mimořádný bod „Reforma financování regionálního školství“. Aktuální návrh z dílny ministra školství Dobeše vykazuje stejné parametry, jako jeho dosavadní předkládané návrhy – obsahuje mnoho nesmyslných a chybných opatření a vyvolává vlny odporu nejen u školské veřejnosti, ale i u představitelů samospráv a regionů.


Za nepřijatelný už považuji fakt, že zmíněná roztáhlá změna byla veřejnosti představena před několika týdny s tím, že veškeré připomínky měly být vypořádány do 12. ledna tohoto roku. Pro takto zásadní materiál skutečně absurdní termín!

Je zcela zřejmé, proč jsou pedagogická veřejnost a samosprávy zásadně proti - zmíněný systém, který se opírá o financování regionálního školství z hlediska maximální a minimální naplněnosti třídy bude ve své podstatě likvidační pro malé školy a střední odborné školy většinou technického zaměření a pro učiliště.

Z důvodu této velké míry nespokojenosti a vlny odporu se proto výbor touto věcí mimořádně zabýval. Ministr Dobeš, který se nebojí své „balónky“ obhajovat před kamerou, ale před odborníky si evidentně netroufá přijít, poslal na jednání svého náměstka Němce. Postoj ministerstva, který zde Němec prezentoval, byl i přes desítky poslaneckých výhrad k materiálu stejně tristní, jako dosavadní politika MŠMT: říkejte si co chcete, dělejte si co chcete, my si to s panem ministrem stejně uděláme po svém!

Ano, takto vypadá odborná diskuse dle představ současného vedení MŠMT!

Absurdnost byla dovršena sdělením náměstka Němce, podle kterého bude reforma financování reg.šklství vydána ministerstvem jako vyhláška. Na otázku, jak se nové financování dostane do nového vzdělávacího zákona, dostali členové výnoru odpověď, že proste „bude překlopeno“.

Vskutku neotřelý legislativní přístup, pane ministře Dobeši!

ČSSD je přesvědčena, že takto důležitá změna musí být projednána a schválena na parlamentní půdě, neboť podle současného návrhu je zde reálné riziko likvidace mnohých škol v řadě regionů naší země.

Vůbec nejlepší by pak bylo, pokud by ministr Dobeš přestal být hluchý a slepý k odborným výtkám a vlně odporu a svoji chybnou koncepci vzal zpět.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. ledna 2012 v 18:42  

DUP DUP DUP .. říkejte si, co chcete, já to prosadím, i kdybych si tu yvhlášku měl sám napsat

Může mi někdo říct, co na koho nahoře ví, že mu tak tvrdohlavě krejou záda?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.