Přečtěte si: Dobeš: Chci, aby soukromé firmy byly konkurenceschopné našim kuchařkám

neděle 8. ledna 2012 ·

Bylo nutné definovat, co je oběd, aby soukromé firmy lépe konkurovaly klasickým školním jídelnám. Ministr školství Josef Dobeš to uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce. Soukromé firmy totiž nebyly podle něj ochotné za stejnou cenu nabízet hlavní jídlo i polévku. Aféra ohledně "povinných polévek pro středoškoláky", která se objevila v médiích, ale zdaleka není jediným sporným bodem Dobešova působení na mninisterstvu školství. Na jeho hlavu se v posledních měsících sypou další výtky ze všech stran. Můžou za to především ministrovy kontroverzní návrhy i jeho plodná činnost v loňském roce, jejíž výsledky jsou mnohdy rozporuplné. Dobeš si za nimi stojí a již poněkolikáté potvrdil, že k rezignaci je připraven přistoupit tehdy, pokud se ministerstvu nepodaří vyčerpat peníze z evropských fondů.

Z článku hab v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Dobeš se ale nařčení brání. "Změnila se vyhláška o stravování, kde se definovalo, co je oběd. Je to polévka, hlavní jídlo a nápoj. Bylo to proto, že ve školních jídelnách to tak kuchařky dělaly, zatímco soukromé firmy řekly, že za tyto peníze je to jen hlavní jídlo. (…) Nutím soukromé firmy, aby byly konkurenceschopné našim kuchařkám," vysvětluje. Obědy se tak sice zdraží, ale ne kvůli "povinné polévce", ale kvůli zvyšování DPH.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. ledna 2012 v 21:53  

"Obědy, přestávky,...." a co eurofondy pane Josefe ?

Anonymní řekl(a)...
8. ledna 2012 v 22:01  

Polévky jsou zdravé a základ správné výživy. Co se u nás družinářky do malých nahučí, aby je jedli. Kde je výchova k správnému životnímu stylu, páni rodičové?
Co ještě za vás bude muset suplovat škola?
Nikoho neubude, když sní pár lžic teplé polévky, ta je grunt.

Luděk Blaha řekl(a)...
8. ledna 2012 v 22:12  

Rozumím tomu tak, že ustanovení vyhlášky, že součástí oběda dotovaného státem musí být polévka, je přípravou na stav, kdy obědem ve školních jídelnách bude už jenom polévka.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 11:22  

Gulášová polévka a zemlbába - základ školství!

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 17:51  

Konečně se pan ministr chopil problému, který jakžtakž zvládne.

Teď ještě co s těmi ostatními.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 20:28  

To snad nemyslíte vážně, že "polévky jsou zdravé a základ správné výživy"? Čí je to právo, že může středoškolákovi nařídit, co bude jíst? Vlastně ne - on je totiž stejně nikdo, kdo je nejedl předtím, jíst nebude. Akorát bude muset více zaplatit a víc polévky se vyleje. A ti, kteří by si chtěli koupit třeba jen polévku, už mají také smůlu.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 22:04  

A tak je to i s tou sexuální výchovou. Říkáte, kdo se stýkal bez ochrany, bude se stýkat i nadále, neboť je to jeho právo?
Tak proč ji teda chcete zavádět? Tu sexuální výchovu? A taky se za ty kurzy připlácí, jako za polívku.

poste.restante řekl(a)...
10. ledna 2012 v 1:07  

Vždycky jsem věděl, že láska prochází žaludkem.
Ale analogie mezi polévkou ve školní jídelně a sexuální výchovou, tak to je pro mne novum.
:-)
K čemu všemu není dobrý takový web o školské problematice.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.