Přečtěte si: Co napadá Václava Klause a jeho kolegy

pátek 20. ledna 2012 ·

Nedávný rozruch okolo názoru ministra školství, že plošné testy na základních školách by měly určovat, kdo má a nemá nárok na studium s maturitou, ve skutečnosti nezpůsobil Josef Dobeš, ač jsme mu to skoro všichni vyčítali. Dokonce ani jeho poradce Václav Klaus mladší, byť on to první řekl nahlas. Jde o jedno z opatření pro zlepšení české vzdělanosti, které prosazuje organizace, která se jmenuje Asociace aktivních škol a založil ji právě ředitel PORG. Zajímá vás, co dalšího navrhuje on a jeho kolegové?

Z článku Tomáše Feřteka v blog.Respekt.cz vybíráme:

Studenti pedagogických fakult by měli začít studium roční praxí na některé škole jako asistenti učitele, družináři a suplenti.


Nevím, zda je to v praxi realizovatelné, ale asi by to vytřídilo lidi, kteří prostě jdou na pedagogickou školu, aniž mají v úmyslu někdy učit. V každém případě by přicházeli na vysokou s reálnou představou, jak učitelská práce vypadá.


Ředitelé by měli mít větší pravomoc rozhodovat o výši platu svých učitelů.


I když chápu obavy z ředitelů, kteří někomu nadržují, jsem jednoznačně pro. Ředitel(ka) a ne platová tabulka a věkový automat má být ten, kdo má posuzovat kvalitu práce učitele.

4 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
20. ledna 2012 v 12:37  

Ředitel(ka) ... má posuzovat kvalitu práce učitele.

Rozhodně! To dokonce musí!!!
Musí říci učiteli, v čem spočívají nedostatky jeho práce a musí mu také umět říci, jak ty nedostatky odstranit.
Je možné, aby tak činil člověk, který sám jako učitel nikdy nestál za nic? Nebo dokonce nikdy učitelem nebyl?

Mohla by už konečně nějaká instituce, asociace či co sdělit pedagogické veřejnosti, v čem že to spočívá ta kvalita práce učitele, abychom se zařídili a byli jsme připraveni na konečné řešení této otázky?
Po odpovědi se pídím už drahně let a ani o píď jsem doposud nepostoupil. Bývaly doby, kdy moje práce byla ceněna. Kolegy, mnohými rodiči a s odstupem času i samotnými žáky. Časy se mění.

A nebylo by nekonec lepší neoperovat pořád s nějakou kvalitou práce a stanovit výši platu podle snadněji uchopitelné prospěšnosti učitele pro školu, lépe jejího ředitele?

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. ledna 2012 v 21:42  

Zvláštní ...

Anonymní řekl(a)...
22. ledna 2012 v 22:53  

Po přečtení článku pana Feřteka:
Nahnat pedagogické adepty nejdříve na praxi do škol - vytříděj se spontánně?
To je absolutně "skvělej" nápad - široce využitelnej v různých profesích.
A což takhle poslat adeptky na kadeřnice do rachoty - ať nejdříve jdou stříhat, barvit, stát celý den na nohou - a pak ať se rozhodnou, zda tu práci chtějí dělat "naostro"...
Anebo by si mohl vyzkoušet každý budoucí politik "nanečisto" různá korýtka.
V případě, že by sám politik zjistil, že na to opravdu, ale opravdu nemá vědomosti a ani jiné potřebné dispozice, mohl by odpovědně jít raději na pracák a posléze radostně v barvách týmu pracáku i za metaře anebo funebráckého asistenta.

Anonymní řekl(a)...
22. ledna 2012 v 23:43  

S tou úvodní praxí souhlasím. Je blbé, když student se postaví sám před třídu poprvé ve 4. roce studia pedf a nedokáže se ani nahlas představit. Zkušenosti z různých táborů se dříve hodily, dnes je skoro nikdo nemá. Jde o to umět komunikovat, vystupovat, být srozumitelný, věřit si - to není každému vrozeno. Mimochodem je tam psáno, že je to praxe asistentská, suplentská, ne jako že hned učit.

Ve většině zemí je vstupní praxe "okoukávací" ještě před zahájením pedagogického studia - 2 - 3 měsíce. Někteří se rozhodnou, že tu profesi dělat nechtějí, Ti co zůstanou aspoň vědí, do čeho jdou a mají-li vůbec na to.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.