Ondřej Solnička: Mým učitelem je počítač

čtvrtek 19. ledna 2012 ·

Zpráva o studii ministerstva školství v Coloradu (USA) o zjištěných rozdílech ve výukových výsledcích žáků tradičních a online škol nejen v tomto státě.



Mnohem více dětí než v minulosti, „chodí“ do školy ve svém pokoji, ložnici, nebo kuchyni. Výsledkem je radikální změna funkce školy.


Na podzim 2011 prošla tiskem ve Spojených státech zpráva o studii ministerstva školství Colorada (Summary Report of the Operations and Activities of Online Programs in Colorado), která nevyzněla pro stále více zaváděné online školy příliš dobře. Možná, že by některá fakta mohla zaujmout i české učitele.

Co je to online kurz?

V dnešní době se v USA stále více přehodnocuje fakt, co to znamená chodit do školy. Mnoho žáků či studentů dnes může navštěvovat některé kurzy a předměty z pohodlí domova. Třeba Virginia v nedávné době schválila 13 nových on-line středních škol. Florida začala dokonce vyžadovat, aby všichni žáci veřejných středních škol, měli alespoň jeden kurz povinně „on-line“. To proto, aby byli lépe připraveni na vysokou školu, kde se tento typ výuky běžně používá. Stát Idaho bude brzy vyžadovat dokonce kurzy dva. V Georgii používají nový výukový systém, který dovoluje středoškoláky plně do výuky zapojit i prostřednictvím smartphonů. Již třicet amerických států nabízí studentům online alternativu tradičních prezenčních kurzů. Otázkou však je, zda je tento typ vzdělávání pro žáky základních a středních škol vhodný.

Jsou online kurzy tak dobré, jak je prezentují jejich zastánci?

Ukazuje se, že studenti zapsaní pouze do online školy, mají prokazatelně horší výsledky ve standardizovaných testech a mají rok od roku nižší šanci na akademický postup, než jejich vrstevníci, kteří navštěvují prezenční výuku. Kritici se též obávají, že si děti při nadměrné účasti v online kurzech nevytvoří schopnost se správně socializovat. Zastánci naopak tvrdí, že online vzdělávání může ušetřit peníze, a tím rozšířit nabídku vzdělávacích programů na míru každému studentovi. Někteří stoupenci online škol tvrdí, že neuspokojivé výsledky jsou způsobeny tím, že je v online školách zapsáno příliš mnoho žáků, kteří předtím měli problémy ve školách tradičních.

Alison Brown, matka tří dětí, říká, že její syn který navštěvuje mateřskou školu, již umí číst a při nástupu do školy by ho spolužáci brzdili. Proto se rozhodla přihlásit syna do online školy, kde bude mít možnost rychle postoupit do vyšších ročníků. I její starší syn, který je v první třídě, studuje online. Paní Brownová zřídila v suterénu svého domu, malou domácí školu, kde mají její synové možnost komunikovat s učiteli. Sama říká, že oba chlapci jsou velmi spokojení a hodlá je v online škole nechat nejméně několik příštích let.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. ledna 2012 v 14:08  

Takže zahodíme několik set let pedagogiky a tradice vzdělávání, protože paní Brownová si něco myslí.

Mluvil jsem o tom u nás na pavlači s paní Hnědou a ta říká, že paní Brownová je vedle jako jedle. Své kluky posílá do školy, takže nemusí trávit několik hodin ve sklepě. Sama říká, že oba chlapci jsou velmi spokojení a hodlá je ve škole nechat nejméně několik příštích let.

Bořivoj Brdička řekl(a)...
19. ledna 2012 v 15:15  

Paní Hnědé její rozhodnutí schvaluji. Nevím, zda jste si všimli, ale celý článek ho podporuje. Byl bych ale opravdu moc nerad, kdyby se za několik málo let ukázalo, že kvalita vzdělání v našich školách je v průměru (zjištěném z výsledků plošného testování) stejná, jako u online škol. Stačí nutnost snížit rozpočet na školství o pár procent, a bude! V USA se též hodně poukazuje na nízkou odbornou úroveň učitelů veřejných škol (narozdíl od nás ale mají silné odbory).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.