Ministr Dobeš v Otázkách Václava Moravce 8. ledna 2012

pondělí 9. ledna 2012 ·

Proč neumíme čerpat dotace a dohledávat miliardy, které potřebuje rozpočet a školství, a přitom zvyšujeme daně? Otázky pro ministra Dobeše, profesora Rýdla, senátora Chládka a další hosty.


Záznam pořadu na webu ČeskáTelevize.cz, o školství se hovoří od 14. minuty záznamu.


15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 8:11  

Školství není reformovatelné od politiků, ale jen a jen od učitelů. A to i přesto, že časem příjde nějaký další ministr.

Výňatekn z díla "O vnitřním klidu"
Seneca :-)

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 9:03  

"jen a jen od učitelů" - tak dlouho jsem se snažil školství reformovat, až jsem byl odejit. Místo hledám stále.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 9:34  

Je to až do nebe volající drzost, jak se tam naparoval alternativní bordelář Rýdl, který kdysi sám sebe označil jako "pana Reformu" a se svým podržtaškou Kitzbergerem to tu ještě nedávno velmi agilně prasili. Jeho závěrečné upšouknutí o zrušení ÚIV a úžasné odbornici Strakové, schopné pracovat i na 2,8 úvazku a brázdící svět s nesmrtelnou přednáškou o školství na Novém Zélandu už ani nezaslouží komentář.

Luděk Blaha řekl(a)...
9. ledna 2012 v 11:56  

Přišlo mi to celé, jako kdyby se lidojedi hádali, jestli je lepši mne upéci nebo usmažit.
Žádné vyhlídky.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 12:33  

Rýdl mě těžce zklamal. Je to kecálista o humanitě, cílem školství je podle něho utvrzování sociálních vztahů a inkluze všech se všemi.
Bože, a takovíhle vědátoři nám mají určovat směr.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 14:14  

Takže radši Dobeše s jeho plošnými testy? Něco jako "po nás potopa"? Co Vy konkrétně očekáváte od školství, když ne výchovu k humanismu a socializaci?

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 14:48  

Od školství očekávám, že poskytne především kvalitní vzdělání. Stačilo by, aby žáci na základním stupni uměli číst, psát čitelně a počítat elementární věci, např. trojčlenku. Zatím to čtení s porozuměním zvládá tak polovina.

Tohle pokud stát není schopen garantovat, souhlasím třeba i se změnou zákonů - ať jdou rodiče žáka do vězení, pokud se sám odmítá věnovat učení a rodiče selhávají. Nebo místo povinné docházky na ZŠ ať jdou ve 13 letech manuálně makat, na umístěnky.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 15:07  

Čtení by mohlo stačit - psát můžou na počítači (ten jim i opraví chyby) a počítat na kalkulačce. Takže budou stačit 2 roky povinné školní docházky. Docela mě udivuje, že na to Dobeš ještě nepřišel. To by se ušetřilo peněz... (Možná mu křivdím, protože jeho testy k tomu nemají daleko.)

Ondřej Šteffl řekl(a)...
9. ledna 2012 v 15:58  

Naprostý souhlas s anonymním 15:07.

Výchovu k humanismu a socializace vždy byla smyslem školy. A pokud to někdo nechápe a třeba si myslí, že socializace znamená slušné vychování, asi by neměl dělat učitele.

Pokud školy omezíme tak, jak navrhuje 14:48, ZANIKNOU! Zcela vážně, zaniknou! Protože to půjde zajistit jinak a mnohem levněji.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 16:21  

Ano, škola měla vždy výchovně vzdělávací cíle. Jenže poskytovat jen výchovu bez vzdělání, na to opravdu nepotřebujeme školní budovy, tabule, učebnice, počítače. Vychovávat lze i v lese, v metru, na hřišti. Zrušme školy.
Stejně taková blbost je vzdělání nevychovancům. Ale výchova - to není jen o společenských vztazích, to je i o člověku samotném. Nemám-li úctu a respekt sám k sobě a k výsledkům své práce, nebudu ho mít ani ke druhým.

Kdo si myslí, že nejdůležitější je socializace stáda, aby bylo ohebné, a třeba absolutně tupé, ten je vedle jak ta jedle.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 17:31  

Vychovávat musí rodna, školá má především vzdělávat!!! Není divu, že to zde vypadá jak to vypadá, když si většina lidí ty pojmy plete....

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 18:02  

9. ledna 2012 14:14

"Co Vy konkrétně očekáváte od školství, když ne výchovu k humanismu a socializaci?"

Mimo to, že školství má především vzdělávat, chci též připomenout, že největší podíl na polidštění člověka má PRÁCE. V tom měl jeden pravdu.

Luděk Blaha řekl(a)...
9. ledna 2012 v 20:59  

Polidštění člověka je práce přímo nelidská.

krtek řekl(a)...
10. ledna 2012 v 5:50  

Ad 15:07 a Ondřej Šteffl 15:58

A jste si vědomi toho, že počítač pouze opraví překlepy? Že pravopisné chyby a nesmysly v textu zůstanou? Krutá věta: "Děti bily doma." To počítač za chybu považovat nebude!
A pokud nevím, jaký vzoreček použít, i kalkulačka je mi na nic.

Tím chci říci, že bez základny (trivia) je nadstavba (humanizace) nemožná. Ale souhlasím s tím, že omezit se na základ možné není.

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2012 v 7:01  

reparát - audio
http://www.impuls.cz/clanek/josef-dobes-soucasnou-koalicni-krizi-nemam-za-fatalne-hysterickou/232136

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.