Martin Rychlík: O Dobešových sto milionech pro právníky trochu jinak

úterý 17. ledna 2012 ·

Server Týden.cz penetroval česká média zprávou o extrémní hodinové sazbě právníků ve výši 9500 korun. Skutečnost je o poznání méně přemrštěná.



Server Týden.cz vypustil v neděli zprávu s titulkem „Dobeš dá právníkům pohádkovou odměnu: 9500 korun za hodinu“. Informuje v ní o vypsání zakázky za 99 milionů korun na ministerstvu školství a odvolává se na zadávací dokumentaci. Článek vzbudil u internetových diskutérů ostrou nevoli k ministru školství Josefu Dobešovi (VV), který „přeplácí právníky“, a nekriticky jej přejala další média: monitoring ČTK, Česká televize, iDnes.cz, Lidovky.cz, Parlamentní listy nebo deník E15.

Potíž je v tom, že o vypsání téhož tendru na kontrolu projektů v Operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) se psalo už loni 1. srpna. Jako první o něm informoval server iDnes.cz, ČESKÁ POZICE vypsanou zakázku detailně rozebrala. V půli října jsme navíc referovali o zájmu čtrnácti konsorcií s nabízenými cenami od 490 do 3000 korun za hodinu.

Tentokrát je v tom tedy ministr školství nejspíše nevinně. Týdnem.cz vypočtená odměna 9500 korun za hodinu totiž příliš nesedí; sám Dobeš si na pondělní tiskové konferenci vzal na pomoc fixu a tabuli a 99 milionů podělil skutečným počtem 33 tisíc hodin, a nikoliv jen 10 800 hodin za jednu položku, jak kalkuloval Týden.cz...

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 11:39  

Pane Rychlíku, prosím, moc prosím, ušetřete nás svých myšlenkových odpadků v tomto novém roce. Zkuste se alespoň chvíli zabývat tím, čemu trošku rozumíte (i když z vašich příspěvků bohužel vyplývá, že si myslíte, že rozumíte úplně všemu).

Pane Wagnere, prosím, ovládněte své naléhavé puzení uveřejňovat zde každé intelektuální ubzdění pana Rychlíka, k navození správné atmosféry stačí úplně každé druhé, zejména vzhledem k dlouhodobým "zažívacím" potížím pana Rychlíka.

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 11:49  

Voni kreténe,
Rychlík jako jeden z mála uvedl na pravou míru to, co nepravdivě tvrdili ostatní novináři v Dobešův neprospěch.
První, co by měl redaktor tohoto webu mazat, jsou tyhle blemsty, které sem neustále cpete.
(Zkrátka úroveň Dobešových příznivců je úměrná té jeho. Nedokážou rozpoznat ani když mu výjimečně novináři uškodí a někdo se ho zastane.)

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 12:18  

Voni kreténe (když už jse si tohle oslovení vybral),
vezměte si kalkulačku a oprašte trochu počty. 33000 hodin dává 4125 pracovních dnů za hodinový plat 3000,-Kč. Kolik lidí (právníků) se tedy bude za beztak královskou odměnu podílet na táhle "práci"?. Nezavání to náhodou jedním z mnoha tunelů. Světlo na jejich konci jaksi pořád není vidět.

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 12:25  

....V půli října jsme navíc referovali o zájmu čtrnácti konsorcií s nabízenými cenami od 490 do 3000 korun za hodinu....
Ještě malá poznámka, zase to vyhrála nabídka s "nejnižšší cenou".

Pytlik Blaha řekl(a)...
17. ledna 2012 v 23:43  

Podívejte se, když si vezmu, že v optimálním případě z každé vyučovací hodiny doopravdy zkompetentňuji nejvýše 35 minut, pak můj hodinový plat činí průměrně poměrně zajímavé 452,7 koruny.
Pokud si ovšem uvědomím, že někteří žáci mne na sebe nechávají pedagogicky působit maximálně minut pět, pak můj hodinový plat dosahuje naprosto ojedinělých 3168,8 korun.
Z tohoto úhlu pohledu nemám zmíněným právníkům věru co závidět.

Anonymní řekl(a)...
19. ledna 2012 v 8:00  

17. ledna 2012 23:43

Až na ten omezený strop kolego. Vy plat vyšší jak 25 000,- čistého vidíte maximálně z ponorky, když je kalná voda. Ignorant

Pytlik Blaha řekl(a)...
19. ledna 2012 v 9:07  

Ani hrubého, pane ignorante, ani hrubého.

Pytlik Blaha řekl(a)...
19. ledna 2012 v 15:06  

Tak už ano, pane Ignorante, už ano.

Anonymní řekl(a)...
19. ledna 2012 v 16:36  

Co už ano, pane Pytliku Blaho, co už ano?
Zvědavý čtenář

Pytlik Blaha řekl(a)...
19. ledna 2012 v 17:10  

Hrubého stropu vidím, pane zvědavý čtenáři, hrubého stropu.
O sto pade.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.