ČŠI: Vzdělání autora otázek před testem a po testu použitých při pilotním testování

pondělí 2. ledna 2012 ·

Odpověď ČŠI na dotaz týkající se nejvyššího dosaženého vzdělání autora otázek před testem a po testu použitých při prosincovém pilotním testování žáků 5. a 9. tříd.

Vážený pane Scholle,


dne 20. prosince 2011 byla České školní inspekci postoupena Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (čj. 41978/2011-K80) Vaše žádost o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.


Na základě Vaší žádosti Vám poskytujeme následující informace.


1. Žádost: „Jakého nejvyššího vzdělání dosáhl(a) autor(ka) znění „otázek před testem a otázek po testu“, které uvozují zadání jednotlivých částí pilotního testování žáků 9. tříd základních škol, mezi nimiž se vyskytly následující:


„Jak dobře podle tvého názoru umíš český jazyk?“ a „Kolik otázek budeš mít podle tvého odhadu správně?“ (zvýrazněno žadatelem),


přičemž obě tato znění je nutné považovat za rozporná s normou spisovného českého jazyka?“.


Odpověď: Doktorského (postgraduálního) v přírodovědné oblasti.


2. Žádost: „Kolik osob celkem provádělo korektury zadání těchto pilotních testů? Byla zadání předkládána ke korektuře osobě s vysokoškolským vzděláním v oboru zaměřeném na český jazyk?“


Odpověď: Zadání testových úloh tvořily a oponovaly tři osoby vysokoškolsky vzdělané v oboru zaměřeném na český jazyk. Otázky žákovského dotazníku nikoli.


Použití tvaru "tvého/svého" je podle konzultací se dvěma nezávislými jazykovými korektory v použité větě ne zcela jasné, jakkoli mírně převažuje váha argumentů pro tvar "svého". Děkujeme nicméně za upozornění, jehož důsledkem bude větší pozornost, kterou budeme napříště věnovat také netestové části materiálů pro žáky.


S pozdravem


v z. Ing. Libor Vacek náměstek ústřední školní inspektorky


Mgr. Olga Hofmannová ústřední školní inspektorka


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.