Audit projektů z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

pondělí 2. ledna 2012 ·

Ministr školství Josef Dobeš dnes vydá tiskové prohlášení k čerpání finančních prostředků z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Audit Evropské komise, který máme k dispozici stejně jako další média, vytýká projektům přemrštěné, až stotisícové platy, neúměrně drahé počítače, zvýhodnění některých dodavatelů nebo platby, které vůbec nesouvisejí s podporovanými projekty, případně jsou neúměrné za poskytnuté služby.

Audit se týká těchto projektů:

  1. CZ.1.07/2.2.00/07.0427 Implementace mezioborových vazeb účetních a daňových předmětů do bakalářského studijního programu Ekonomika a management a navazujícího programu Ekonomika a management,
  2. CZ.1.07/4.1.00/06.0002 Metodická podpora růstu kvality učitelské profese,
  3. CZ.1.07/4.1.00/06.0011 Klíče pro život – Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání,
  4. CZ.1.07/4.1.00/06.0017 Příprava podmínek reformované maturitní zkoušky,
  5. CZ.1.07/2.3.00/09.0121 "To je věda, seznamte se" - podpora systematické práce s žáky a studenty v oblasti vědy, výzkumu a vývoje,
  6. CZ.1.07/1.2.07/11.0001 RELIEF - poradenské a vzdělávací centrum WHITE LIGHT I.,
  7. CZ.1.07/1.2.07/22.0016 E-learningové vzdělávání dlouhodobě nemocných žáků,
  8. CZ.1.07/1.1.13/11.0002 Výuka - Komunikace - Praxe,
  9. CZ.1.07/3.2.06/01.0013 Průvodce světem Multimédií,
  10. CZ.1.07/4.2.00/06.0003 Reforma terciárního vzdělávání,
  11. CZ.1.07/5.3.00/04.0006 Administrace globálního grantu Ústeckého kraje v opatření 5.3,
  12. CZ.1.07/2.2.00/07.0427 Implementace mezioborových vazeb účetních a daňových předmětů do bakalářského studijního programu Ekonomika a management a navazujícího programu Ekonomika a management.
Audit upozorňuje kromě jiného na řadu nedostatků, které se objevují ve většině výběrových řízení, které jsem za poslední roky měl možnost sledovat. Na řadu těchto prohřešků média i odborná veřejnost opakovaně upozorňovala. MŠMT na tyto nedostatky nereagovalo, přestože řadu podkladů těchto výběrových řízení zveřejnilo na svém webu.

Audit konkrétně upozorňuje například na požadavky na frekvenci či typ procesorů v zadání výběrových řízení (například NÚOV):

The audit team identified that the technical specification of several goods contained specific indication of product (CPU Atom) and a minimum requirement for the processor (e.g. min. 1.86 GHz) which in our opinion is not in line with §45(3) the aforesaid Act. 


Universita Jana Evangelisty Purkyně si podobně zadala ve výběrovém řízení typ notebooku Apple Mac Pro s udáním ceny vyšší, než byla běžná. Navíc byl nákup ICT rozdělen do čtyř výběrových řízení, aby se zmírnily podmínky. Kritizována byla i podivná podmínka v řízeních:

This tender was performed for 15 projects awarded within the OP EfC with an estimated value of CZK 1.4 mil (€56.2 ths). The audit team identified that one of the award criteria (discount from the price list with weight 15%) does not express the relationship between the use value and the price; however this deficiency did not have any effect on the selection of the most suitable supplier.


Hloupého prohřešku se dopustil NIDM, který rozdělil výběrové řízení po neúspěšném vyhlášení bez nabídky na 4 části s odůvodněním, že není dodavatel, který by pokryl celou dodávku. Přesto v následujících všech čtyřech řízeních oslovil i dvě společnosti MIRONET a TRINET:

As indicated above, it is evident that the explanation received from the partner of the project is misleading, as the company TRINET was enquired in all aforesaid subdivided tenders (this indicates that it was well known for the contractor, that the company is able to deliver all the requested products). Moreover, another company MIRONET sent offers to all aforesaid subdivided tenders; it means that it was able to deliver the requested products in one bulk as well. It needs to also be noted, that the public procurement regulation allows subdividing subject of the public procurement into several lots. An option which was not taken and which, in the audit team's view, leads to a restriction of competition.


Zde je nutno podotknout, že i v jednom výběrovém řízení je možno dodávku rozdělit na části, které mohou dodávat různí dodavatelé. Vítězná společnost TRINET ze Ždáru nad Sázavou (sic!) je navíc evidentně spojena s Radkem Mácou, který v NIDM výběrové řízení organizoval.

CERMAT si v rámci projektu zakoupil třicet pět termosek v ceně od 133 do 733 Kč, tři skleněné džbány za 1700 Kč a ohřívač vody za 2810 Kč, u kterých audit nenašel vazbu na cíle a aktivity v projektu.

V projektu WHITE – LIGHT I., o.s. byly dodány jiné počítače, než byly vysoutěženy:

Furthermore, we have noticed that the tender documentation required 4 PCs with the same specification. However, as per the contract, 3 standard PCs valued CZK 28,032/pc. (€1,121) and 1 professional PC valued CZK 40,713 (€1,629) including VAT were delivered. Subsequently, the tender documentation requested 7 laptops with the same specification. However, as per the contract 4 standard laptops valued CZK 12,732/pc. (€509), 2 professional laptops valued CZK 20,296 (€812) and 1 professional laptop valued CZK 16,108 (€644) including VAT were delivered. 

K jednotlivým pochybením se ještě vrátíme v pokračování článku, pokusíme se získat i vyjádření realizátorů i dodavatelů projektů.

10 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
2. ledna 2012 v 13:04  

Tricetpet termosek a dva sklene dzbany - tomu rikam vysledek auditu na Cermatu. Tim byl tedy zasadne ohrozen pritok penez z evropskych fondu. A Marcel Chladek si neodpusti kopat do "predradzenych" maturit. Tak jestli nema EU na konvicky a dzbanky, at upusti od vylepovani stitku s logy ESF a usetrime vic, nez za termosky. Navic jde nepochybne o dezinformaci a to dezinfomaci hloupou tak, ze muze byt opravdu jen a jen evropska.....

Anonymní řekl(a)...
2. ledna 2012 v 13:21  

Dezinformacemi jsou hlavně interpretace obsahu auditních nálezů ze strany našich médií. Není nad to, když se práce chopí profesionálové. Se stupidními štítky ESF souhlas :)

Pavel řekl(a)...
2. ledna 2012 v 14:05  

Kdyby se zbytečně neutratily peníze za počítače, zbude na termosky pro celou školu. I se štítky.

Pavel Zelený, CERMAT řekl(a)...
2. ledna 2012 v 14:39  

Vážení čtenářové, nevím, jak si počít s tímto fantem. Jsa ohromen vtíravou sdělností tohoto blábolu, jal jsem se celé dopoledne věnovat hloubkové investigaci účetních dokumentů a podrobil právu útrpnému hlavního manažera projektu. A na základě zjištění (manažer na následky investigace skonal) místopřísežně prohlašuji, že CERMAT za posledních dvě stě let nezakoupil z prostředků ESF projektu ani jednu termosku, ani jeden skleněný či jiný džbán, a ani jeden ohřívač na vodu či jiné tekutiny. Pravdou je, že zejména o ohřívači na vodu polovina zaměstnanců CERMATu několik let obsesivně snila, nakonec jsme však dali přednost parní lokomotivě.
Bože, můj bože ... dalších slov škoda.

Anonymní řekl(a)...
2. ledna 2012 v 18:09  

Ono by hlavně nic takového neprošlo- alespoň u nás se kontroluje a zdůvodňuje každá koruna. A prošlo- li, pak je chyba nepochybně na straně kontrolního a řídícího orgánu.

Anonymní řekl(a)...
2. ledna 2012 v 20:18  

Určitě bylo zvl. školami realizováno moře Projektů např. pro konkurenceschopnost. Některé z nich jsou jistě použitelné na vícero školách. Nikde jsem však na stránkách MŠMT, ani jinde neobjevil databazi a přístup k výstupům z těchto realizovaných projektů - abych z nich ve své kantorské práci mohl čerpat. Není to škoda?
V.P.

Anonymní řekl(a)...
2. ledna 2012 v 21:56  

Na to MŠMT připraví poslední projekt za 20 miliard ;-) Najatí odborníci budou prohledávat webovky škol a kopírovat z nich odkazy na výukové materiály...

Anonymní řekl(a)...
2. ledna 2012 v 22:19  

ad 21:56

.. a následně budou proškolovat učitele, aby podle toho dokázali nově učit. Jenže na odměny nově zkvalitněných učitelů už stejně nezbude :(

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 10:55  

Ano, proškolených učitelů není nikdy dost..... MŠMT zřejmě automaticky předpokládá, ža kantoři jsou naprostí tupci, kteří - pokud nejsou vyškoleni - nemohou snad své žáky ani vyzkoušet, otestovat či ohodnotit při maturitě. A musí je proškolit experti nad experty z přímo řízené superorganizace NIDV, aby si tam přišli na své.... pochopitelně z peněz EU.

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 19:35  

Ať už si odmyslím vše ostatní, tak používání konkrétních jmen, které nemají ani oporu ve zprávě je záměrné a tendenční, což diskvalifikuje novináře, který tento pamflet napsal ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.