Věci veřejné: Nový školský zákon přinese zásadní změny

středa 28. prosince 2011 ·

Přes snahu poslanců Věcí veřejných neschválila sněmovna pozměňovací návrh Senátu a v novele školského zákona proto zůstává přechodné ustanovení týkající se zavedení šestiletých „funkčních období“ ředitelů veřejných škol a školských zařízení. To, podle výkladu některých odborníků, způsobí automatický plošný zánik funkcí dosavadních ředitelů ve třech vlnách.



„K 31. 7. 2012 by ve funkci měli končit ředitelé, kteří ji zastávají šest let a více, v následujícím roce ti ředitelé, kteří jsou ve funkci tři až šest let, a ředitelé sloužící méně než tři roky by měli termín 31. 7. 2014,“ vysvětlil ministr školství Josef Dobeš. „Zřizovatel sice může opětovně jmenovat dosavadního ředitele, musí k tomu však vyhlásit konkurs. Tato skutečnost znamená pro zřizovatele značnou administrativní zátěž spočívající ve vyhlašování konkursů na místa ředitelů všech jimi zřizovaných škol a školských zařízení.“ Ministerstvo, které podporovalo pozměňovací návrh Senátu, nyní zvažuje další kroky ke zmírnění dopadů novely.

Novela školského zákona však přináší i další změny. Uchazeči o přijetí do střední školy mohou podat nejvýše 2 přihlášky namísto současných tří. Zjednodušení administrativy se dočkají ředitelé škol při oznamování kladných rozhodnutí v přijímacím řízení. Nově budou tato rozhodnutí oznamovat pouze zveřejněním seznamu přijatých uchazečů a nemusí je tedy odesílat poštou. Zákon také omezí možnost zpětvzetí zápisového lístku pouze na případy, kdy byl žák na další střední školu přijat na základě odvolání.

Základní školy už nebudou muset vystavovat žákům v posledním roce docházky výstupní hodnocení. V předškolním vzdělávání je nejvýznamnější změnou to, že bezplatnost posledního ročníku veřejné mateřské školy bude nově omezena jen na 12 měsíců. Pokud si rodiče zažádají pro svého předškoláka o odklad povinné školní docházky, budou muset další rok, který jejich dítě stráví opět v posledním ročníku mateřské školy, už dítěti zaplatit.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. prosince 2011 v 11:57  

"V předškolním vzdělávání je nejvýznamnější změnou to, že bezplatnost posledního ročníku veřejné mateřské školy bude nově omezena jen na 12 měsíců. Pokud si rodiče zažádají pro svého předškoláka o odklad povinné školní docházky, budou muset další rok, který jejich dítě stráví opět v posledním ročníku mateřské školy, už dítěti zaplatit."

Možná by si měl p. Dobeš něco nastudovat o pedagogice, když už chce dělat ministra. Co s dětmi nezralými pro školu?

Zde možný studijní materiál nenáročný na čtenářskou gramotnost a na čas:
http://www.pppnj.adslink.cz/data/odborneclanky/skolnizralost.html

Anonymní řekl(a)...
29. prosince 2011 v 13:35  

Absolutně se mi nelíbí, že rozhodnutí o přijetí žáka na školu nemusí být doručeno poštou. V tomto případě by mělo platit, co je psáno, to je dáno. A se zvěřejněným seznamem na webu se dá bohužel dodatečně čarovat
(těžko se bude dokazovat, že včera tam bylo vyvěšeno něco jiného než dnes) a dá se i snadno hacknout. V tomto ohledu bych mládežníky v žádném případě nepodceňoval.


A pokud se týká konkurzů na ředitele: Nemáte pocit, že by bylo potřeba udělat mezi nimi trošku vítr? Někteří si tam bačují skoro patnáct let a jen tak pomaloučku přežívají a dožívají směrem k důchodu bez jakéhokoli přínosu pro danou školu.

T. Kejchal řekl(a)...
29. prosince 2011 v 13:36  

Nejsem odborník na předškoláky, ale odkladů školní docházky je nesmyslně příliš, to bylo mnohokrát veřejně rozebíráno a kritizováno.
Znám se s několika učitelkami MŠ a jejich zkušenost je taková, že u mnoha tzv. nezralých dětí to není psychická opožděnost, ale rodinná zanedbanost, neumí se samy najíst, utřít nos, pozadí, obléknout se, o slušném chování nemluvě. Pak se to svádí na opožděný vývoj. A že se chtějí pořád jen hrát? To je snad dnes dokonce doporučováno i ve školách, neníliž pravda?

Anonymní řekl(a)...
29. prosince 2011 v 13:50  

Nevím, jaký je rozdíl mezi psychickou opožděností a rodinnou zanedbaností. Ve výsledku je to jedno. V tom případě bych doporučila při porodnicích zřídit semináře pro rodiče. A můžeme to financovat z EFS v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 12:29  

Ad konkurz na ředitele školy,
v zákoně je totiž uvedeno, že obec musí vyhlásit konkurz na všech školách. To znamená, že nyní v červnu bude v Praze cca 100 - 200 konkurzů na ředitele najednou a pak každých 6 let znovu. Pozměňovací návrh byl upravit slovo musí na slovo může. Pak by o odvolání rozhodovali zřizovatelé.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.