Přečtěte si: Svatba škol nebo jejich rozchod aneb pár slov s krajským radním Petrem Jakubcem o slučování a rozlučování škol

středa 28. prosince 2011 ·

Rumburské gymnázium již delší dobu protestuje proti svému sloučení se dvěma středními školami v Rumburku, se školou obchodní a zdravotnickou. Jejich »papírovému« sloučení se zabránit nepodařilo, avšak nyní se studenti gymnázia snaží zvrátit původní rozhodnutí krajského zastupitelstva a jeho revokací tento »sňatek z rozumu« zrušit. Podaří-li se jim to, získá gymnázium opět svoji suverenitu, samostatnost a nezávislost. Bylo tedy slučování škol v Rumburku vůbec nutné?

Ze článku Gabriely Doušové v RN.Rumburk.cz vybíráme:

Školy se však slučovat nechtějí. Pokud ale zůstanou samostatné, nehrozí jim zánik?


Jedním z rozhodujících kritérií pro jejich existenci jsou ekonomické ukazatele. Dnes jsou školy financovány v celé republice normativně, tzn., že na každého žáka dostane škola určitou sumu peněz, a to z Ministerstva školství na platy a pomůcky, a z Kraje na provoz. A s těmito penězi musí vyjít. Pokud se dostane do ztráty, musí se to řešit. A ze zkušeností se ukazuje, že větší subjekty jsou stabilnější jak ekonomicky, tak samozřejmě dokáží většinou zajistit i větší kvalitu výuky, dokáží zajistit dejme tomu dostatek výpočetní techniky, která není levná, a podobně. Některá města, pokud se školy v těchto městech dostanou do nesnází, to řeší tak, že si je převezmou a zřizují jako třeba základní školy. To se stalo například v České Kamenici. Ale abych odpověděl na otázku. Jako každý ekonomický subjekt i škola může z ekonomických důvodů zaniknout, pokud svůj provoz nedokáže financovat, což je vzhledem k všeobecnému zdražování stále složitější.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. prosince 2011 v 10:16  

Zajímá mě, v čem to slučování (a tedy i úspory) spočívají - zda je to úspora za plat ředitele, za nájem budovy, sdílení učitelů či něco jiného. A kolik se tím opravdu ušetří. Druhá moje otázka míří ke kvalitě výuky - většina z nás učitelů si stěžuje na velký počet žáků ve třídě, pak se ale dočítáme, že třídy s malým počtem žáků vykazují (?) horší studijní výsledky. Kde se tato tvrzení berou?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.