Přečtěte si: Ředitelka nejmenší české školy: Máme osm dětí, žijeme z dotací EU

úterý 6. prosince 2011 ·

O udržení zřejmě nejmenší školy v České republice se snaží ze všech sil ředitelka a zároveň i jediná učitelka Olga Pulchartová. V jednotřídce v Líšťanech na severním Plzeňsku má ve třídě jen osm dětí. Jedná se o tři prvňáky, zbytek jsou druháci a třeťáci. Vedle ředitelky zajišťuje chod malé školičky ještě družinářka, která se stará o odpolední program dětí a také školnice, která mimo své povinnosti v poledne také vydává dětem obědy.

Z článku Josefa Dvořáka v ParlamentníListy.cz vybíráme:

„Díky projektu z EU dostáváme dotaci na vybavení školy, to se týká pomůcek i moderního vybavení tříd. Dostali jsme dotaci 300 tisíc korun, které přicházejí postupně. Zakoupili jsme různé přístroje, televizi do družiny, téměř každé dítě má k dispozici vlastní počítač, máme nové lavice, vybavení tělocvičny. Děti se učí z nových a nejmodernějších učebnic, které jsou k dostání. Díky tomu tady existuje obrovský potenciál, vybudovat tady ještě lepší školu, která by mohla mít více žáků. Nejdříve bych začala tím, že bych z jednotřídky udělala dvoutřídku. Časem bychom mohly mít jednu třídu s prvňáčky a s druháky, další třídu by navštěvovali třeťáci a čtvrťáci. Další možností, jak zlepšit zdejší úroveň školství je zavedení přípravného ročníku pro děti, které se chystají do první třídy, ale nejsou na to ještě úplně připravené," říká Olga Pulchartová.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2011 v 15:22  

8 dětí?? Vím o škole, kde je dětí 5 :))

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2011 v 15:33  

Tři zaměstnanci na 8 dětí. Tomu říkám panečku efektivita. Zdalipak si to mohou dovolit ve vyspělejších západních ekonomikách?

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2011 v 18:46  

Já mám ve třídě 31 žáků a fakticky jsem na to sám.

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2011 v 21:33  

Počty žáků ve třídách se tedy docela liší. U nás na dvou státních 8G je ve třídách běžně 14 - 17 žáků, a to se na mnoho předmětů ještě třídy půlí, takže jich je ve třídě 6 - 7. Učitelů na plný úvazek je kolem 30 i více. Naproti tomu na ZŠ je ve třídách narváno 30 dětí a na 2. stupni učí 7 učitelů. Na částečné úvazky.
Na platech se rozdíl v počtech žáků ve třídě neprojeví...

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 7:18  

No jo, jak se to hodí. Jednou osmiletá gymnázia vykrádají a ZŠ nemají žáky, podruhé zase nemají žáky a ZŠ praskají ve švech. Kdo chce psa být ...
Vždyť je to úplný nesmysl. Vy nevíte, že peníze na platy pedagogů jdou normativně podle počtu žáků? Takový stav nejen, že by se na platech projevil, ale ta gymnázia by už dávno ekonomicky dodýchala.
Pavel

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 10:04  

Také je to o celých úvazcích! Docela jistě nemají celé úvazky a část navíc dotuje obec, protože má zájem o udržení školy. Kdo závidí, může na málotřídku nastoupit. Všude chleba o dvou kůrkách.

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 11:12  

Oprava a omluva.
Znovu a lépe.
Kdo chce psa bít ...
Pavel

Pro anonymní z 10:04:
Částečné úvazky nemají na platovou úroveň pedagogů ve škole žádný vliv.
Zásadní vliv má jen počet žáků a počet zaměstnanců. Na příslušný počet žáků dorazí do školy konkrétní balík peněz a ten se rozdělí mezi zaměstnance.
Čím více žáků, tím lépe, čím více zaměstnanců, tím platově hůře. Je to prosté.
Dost pochybuji, že by obec dokázala dlouhodobě dorovnávat platy kantorům na škole, kterou nezřizuje a která má ve třídách 14-17 žáků. To je taková částka, že by se z toho nejeden obecní rozpočet zhroutil. Ale jestli to obec dělá, je to její svobodné rozhodnutí. Vám nezbývá než přesvědčit voliče, aby příště zvolili jiné zastupitelsvo. Nejlépe takové, které bude dotovat Vaši školu.
Pavel

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.