Přečtěte si: EU napsala Dobešovi: chybí kontrola, hrozí podvody

sobota 31. prosince 2011 ·

Auditoři Evropské unie si nebrali servítky a ministrovi školství Josefu Dobešovi jasně vzkázali: Buď rychle sami začnete pořádně kontrolovat, na co jdou evropské dotace, nebo vám prostě už žádné peníze posílat nebudeme!

Z článku Václava Dolejšího v iDNES.cz vybíráme:

Například ministerstvo školství požádalo o dotaci 200 milionů korun na "přípravu podmínek reformované maturitní zkoušky". Auditoři však píší, že řada výdajů požadovaných k proplacení vůbec nesouvisí s původním smyslem. A vytýká Josefu Dobešovi, že takové chyby měla zjistit už jeho kontrola. Bruselští auditoři doporučují "korekci" čtvrtiny nákladů.(...)


Brusel též odmítá proplatit peníze pro společnost Heretic PR, jež měla dostávat měsíční odměnu 71 tisíc korun až do předpokládané výše 1,285 milionu. Smlouvu s ní už ale ministerstvo ukončilo. "Auditorský tým má za to, že PR služby neposkytly žádnou přidanou hodnotu do projektu, a proto by měly být tyto náklady považovány za nezpůsobilé," stojí ve zprávě.


Podobná kritika se týká nákupu čtyř notebooků za celkem 156 tisíc pro čtyři úředníky. Bruselští "cifršpioni" zjistili, že čtveřice dělala na reformě terciárního vzdělávání sotva na polovinu svého pracovního úvazku. Proto z požadované dotace proplatí jen polovinu.

6 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
31. prosince 2011 v 2:17  

Bruselští "cifršpioni"

by si především měli uvědomit, že český školní ministerský úředník na kvalitních vysokorychlostních strojích za skoro čtyřicet tisíc stihne svoji práci bez problému udělat za polovinu pracovní doby.
Měli by, panáčkové, pochválit, příklad si vzít a ne kritizovat.

Anonymní řekl(a)...
31. prosince 2011 v 9:19  

"...chyby měla zjistit už jeho kontrola..."

To je těžké. Když kontrola upozorní na chyby, je odejita. Mám pocit, že žijeme v paralelních světech.

Anonymní řekl(a)...
31. prosince 2011 v 10:20  

No je to prostě jako vždy. Nás dole při realizaci projektů buzerují pro pár korun špatné proplaceného cesťáku a nahoře v ministerských projektech jsou problémy za miliony.

Anonymní řekl(a)...
31. prosince 2011 v 12:43  

Nyní by se měla vyvodit konkrétní odpovědnost za konkrétní činy ( přinejmenším nečinnost ) a konkrétní tresty. Jinak nemá cenu se o tom vůbec bavit. Mám obavy, že se to zamete opět pod koberec. Nejedná se samozřejmě jen o evropské peníze. Panáček toho má na triku více. Ignorant

Luděk Blaha řekl(a)...
31. prosince 2011 v 15:16  

Na to, že se tu bezostyšně krade, nás musejí upozornit až digitálagenti z Bruselu. Vždyť je to všude a všech úrovních. Předražené zakázky, nedodané služby, jeden druhému přihrává, milióny poletují.
Kam třeba zapadlo indoší trestní oznámení?

Anonymní řekl(a)...
31. prosince 2011 v 17:06  

"Kam třeba zapadlo indoší trestní oznámení?"

Kam zapadlo PROMOPRO,odkloňování z Kocourkova, železničář Standa, Mostecká uhelná,.... Toho je tolik, že by jsme se nezastavili až do rána. Pokud si vzpomínám, tak odsouzený byl jen exministr financí Svoboda. Vše ostatní zameteno pod koberec. Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.