Karolína Janečková: V jakém věku je vhodné mít účet na Facebooku?

pondělí 12. prosince 2011 ·

Zpráva o výzkumu, který ve Spojených státech zjišťoval míru porušování pravidel pro věkový limit přístupu k sociálním sítím u dětí.



“Kdo v dnešní době nepoužívá Facebook?”, mohli bychom se na úvod ptát. Někdy také můžeme slyšet konstatování “Kdo není na Facebooku, nežije.” Mají tedy i 12 leté děti právo “žít”?

Ráda bych se s vámi podělila o výsledky výzkumu, který byl realizován s podporou Microsoftu pod vedením odborné asistentky na Univerzitě v New Yorku Danah Beyond. Zabýval se otázkou, proč rodiče pomáhají svým dětem porušovat pravidla Facebooku o věkovém omezení, podle nichž je zřízení účtu možné až od 13 let.

Odpovědět na tuto otázku se Danah Beyond se svými spolupracovníky ze Severozápadní Univerzity, Kalifornské univezity a Harvardské university rozhodli po mnohých dotazech pokládaných právě rodiči nezletilých dětí. Ptali se, jaký věk je pro užívání Facebooku vhodný, zda je skutečně tak špatné, aby si jejich 12 leté dítě vytvořilo účet, když všichni jeho spolužáci už ho mají.

Hlavním důvodem, proč je přístup ke službám sociálních sítí, jako je Facebook, omezen do určitého věku, je americký Zákon o ochraně dětí online (COPPA), jež reguluje, jaká data o dětech mohou společnosti sbírat bez dohledu rodičů. Někteří rodiče proto mají problém se rozhodnout, zda toto omezení přijmou a budou dětem v přístupu k online službám bránit, nebo zda svým dětem vědomě dovolí lhát o věku a tím porušit zákon. Je třeba si uvědomit, že sociální sítě jsou kromě jiného používány též ke komunikaci s rodinou a přáteli.

V rámci výzkumu se 5. až 14. července 2011 uskutečnilo dotazníkové šetření, během něhož se výzkumní pracovníci dotázali 1700 amerických rodičů majících děti ve věku od 10 do 14 let na jejich postoj vůči tomuto omezení. Ukázalo se, že ve vybraném vzorku je následující rozložení dětí s přístupem na Facebook.

Procento dětí s účtem na Facebooku


Celý článek na spomocnik.rvp.cz

16 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
12. prosince 2011 v 19:28  

Ptali se, ... zda je skutečně tak špatné, aby si jejich 12 leté dítě vytvořilo účet, když všichni jeho spolužáci už ho mají.

Patřilo by se tomu sociálně nezasíťovanému dítěti refundovat jeho společenskou retardaci alespoň týdenním pobytem v LegoLandu.
Široko daleko jediné dítě, které neporušuje zákon, trpíce odloučením od rodiny a přátel.
Jak jej vypátrali? Není to už týrání?

Karolína řekl(a)...
13. prosince 2011 v 7:49  

Zdravím Vás.
Použít slovo týrání v tomto smyslu si myslím, že není zcela vhodné. Zacházíte příliš do detailů, milý kolego, a vidíte tuto skutečnost jako příliš trestuhodnou. Copak vy jste nikdy jako dítě neporušil zákon (byť jen pouhým nákupem jedné jedinné kusovky v životě)?

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2011 v 8:59  

V jakém věku je vhodné mít účet na Facebooku?

Jednoznačně v žádném! Je to stejné jako když máte byt bez záclon, chodíte v něm hambatí a ještě si rozsvítíte, když se setmí, aby bylo ze sousedství dobře vidět.

poste.restante řekl(a)...
13. prosince 2011 v 10:32  

ještě si rozsvítíte, když se setmí, aby bylo ze sousedství dobře vidět.

Je téměř otázka, co je více úchylné.
Zda chodit ve svém domě nahý, nebo čučet do cizích oken.
:-)

Teď vážně.
Do jistého věku snad pomůže zákaz, od jistého věku už jen seberegulace dítěte, doprovázená občasnou kontrolou ze strany rodičů.
Je jedno, zda jde o alkohol, cigarety, trávu, sex či facebook.
Nebo si někdo myslí, že když zakáže dítěti "ty internety", že dokáže takový zákaz také vynutit?

Základem je poučení a znalost možných důsledků.

V případě facebooku, třeba vědomí dítěte, že není dobré sdělovat tisícovkám "přátel", že o vánocích budeme s celou rodinou na 14 dní v Alpách a tudíž mají bytoví zloději volné pole.

A zde je také odpověď na otázku z nadpisu článku.
Neexistuje "doporučený" věk, jen individuální vyspělost každého dítěte a hranice stanovené zákonem.
Existují stránky, kde je zřízení účtu dítěte podmíněno kvalifikovaným souhlasem rodiče...

P.S.:
Jedno dítě sedí fb denně, druhé si ani nezřídilo účet, protože odmítá "plout s davem".

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2011 v 14:48  

Poste restante, odkud znáte moje děti (viz Vaše P.S.)?

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2011 v 15:08  

1. Vytvoření účtu na FB je dle mého názoru jen v režii rodičů. Navíc pokud je dítě dobře vychováno, ví jaké informace může šířit.

2. Druhý komentář je úplně zcestný. Nahota je zcela přirozená, tak proč nechodit doma "hambatý" ? Jak řekl poste.restante - úchylný je ten, kdo do těch oken kouká. =)

3. Skvělý článek Karolíno.

Luděk Blaha řekl(a)...
13. prosince 2011 v 18:45  

vidíte tuto skutečnost jako příliš trestuhodnou

A jak ji mám, paní Karolíno, vidět, když chudák zmíněné dítě, si nemůže, tak jako jeho spolužáci, ani ten emerický zákon o svojí ochraně zaporušovat chutě?

Karolína řekl(a)...
14. prosince 2011 v 6:59  

To, jestli je nahota přirozená nebo ne je věc každého zvlášť a myslím si, že to s článkem ani nesouvisí :) Každý výzkum podává nějaká měřítka a jako všude, tak i tady jsou odchylky v tom, že ne všechny děti chtějí mít ten účet a "plout s davem". Já účet na FB mám a myslím, že v mnohém je to velice užitečná věc, tak proč by ho nemohli používat děti třeba ve 12 letech, když existuje již zmíněná individuální vyspělost..
A proč by si nemohl zaporušovat? Vždyť ve výzkumu jasně vyšlo, že účet na FB mají děti i pod věkovým omezením!

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2011 v 8:45  

Karolino:
"tak proč by ho nemohli používat děti třeba ve 12 letech, když existuje již zmíněná individuální vyspělost.. "

On bude problem v tom, ze ve dvanacti letech je te vyspelosti malo a maloktere decko si rekne po 30 minutach, ze uz sedi u PC dlouho a melo by si dat "oddych". Aspon co pozoruju v okoli i na svem jiz temer 15 letech synovi, tendence jsou opacne a vyspelosti zalostne malo.

PN

Karolína řekl(a)...
14. prosince 2011 v 13:03  

Hovořím o individuální vyspělosti, tzn. že jedno dítě v 15 letech může být psychicky vyspělejší, než druhé dítě ve stejném věku. A o délce surfování po netu, či fb, tu vůbec nebyla řeč - měla jsem spíše namysli to zabezpečení a přemýšlení o tom, co napíšu nebo nenapíšu do statusu.

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2011 v 21:19  

Pres vsechnu individualni vyspelost ve 12 letech (reagoval jsem na prispevek v diskusi) je to proste pro vetsinu deti problem, takze spojeni "proc by nemohli..." v onom prispevku povazuju za diskutabilni/sporne.

PN

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2011 v 22:04  

I dospělí v tom lítají, natož 12-ti letí. V této souvislosti jistě není bez zajímavosti:
http://www.fragmenty.cz/iz000000.html

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2011 v 22:24  

Prozradí mi někdo, co je facebook?

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2011 v 23:24  

Já ne!

Homer Blaha řekl(a)...
15. prosince 2011 v 0:48  

Tak on je Facebook už i na internetu?

Karolína řekl(a)...
15. prosince 2011 v 7:17  

Ano, kupodivu :D Kde jinde to bylo?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.