Bořivoj Brdička: Online Learning podle Edutopia

čtvrtek 15. prosince 2011 ·

Článek se věnuje specializované metodice plnohodnotného online vzdělávání běžných žáků ZŠ či SŠ na základě studie publikované portálem Edutopia.



Edutopia je portál patřící nadaci The George Lucas Educational Foundation. Její hlavní náplní je pomáhat americkým učitelům aplikovat výukové postupy odpovídající nejnovějším požadavkům na vzdělání pro 21. století. Spomocník o jejích aktivitách informoval již několikrát: Kuchařka Edutopia pro rozjezd informační výchovy, Technologiemi posílená individualizace výuky, Strategie skutečné reformy školství.

Nedávno zde byla v rámci seriálu Schools That Work (Školy, které fungují) publikována případová studie Online Learning in Idaho poskytující návod učitelům, jak realizovat online formy vzdělávání ne jako nějaké doplňkové aktivity k prezenční výuce, ale jako samostatnou formu vzdělávání běžných žáků. Její obsah nepochybně může být zajímavý i pro naše učitele, kteří si zatím fakt, že je v blízké budoucnosti čeká řešení podobných problémů, příliš neuvědomují.

Důvody, jež vedly Edutopii k výběru právě tohoto tématu, jsou v USA středem zájmu mnohých médií. Hezky je popisuje v diskuzi odkazovaný článek redaktorky zpravodajského portálu The Next Web Courtney Boyd Myers, jehož obsahem je rozhovor s Claytonem Christensenem - známým inovátorem, profesorem ekonomie z Harvardu a autorem knihy Disrupting class: how disruptive innovation will change the way the world learns (Proměny školství: jak převratné inovace proměňují svět vzdělávání). Na otázku, jestli si myslí, že je školství již připraveno na internet, Christensen odpovídá takto:

Určitě ano. Jsem navíc přesvědčen, že jsme nejen připraveni, ale že se změny uskutečňují mnohem rychleji, než jsme čekali. Vypadá to, že přibližně do roku 2019 bude asi polovina veškeré výuky na ZŠ a SŠ realizována online. Tento vzestup online vzdělávání znamená úžasnou příležitost transformovat vzdělávací systém do podoby orientované na žáky – takové, v níž bude možno výuku přizpůsobit odlišným potřebám každého z nich, dovolí každému postupovat vlastní cestou a dosáhnout maxima svých osobních možností.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.