MŠMT prosadilo Dlouhodobý záměr vzdělávání

středa 16. listopadu 2011 ·

Vláda dnes schválila „Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2011 - 2015“ pro oblast regionálního školství.



„Po schválení novely školského zákona to je další velký úspěch vedoucí k reformě českého školství a naplnění programového prohlášení vlády,“ říká ministr Josef Dobeš.

Dlouhodobý záměr ČR představuje z hlediska ministerstva významný nástroj formování vzdělávací soustavy regionálního školství. Uvádí základní směry a cíle dalšího vývoje, stanoví opatření na úrovni státu na dobu nejméně čtyř let s cílem sjednotit vzdělávací politiku 14 krajů a státu.

Základním principem Dlouhodobého záměru ČR pro následující období je zvýšit kvalitu a efektivitu ve vzdělávání, a tím také konkurenceschopnost naší republiky v mezinárodním porovnání.

Dlouhodobý záměr ČR klade důraz na následující oblasti:

• Zvýšení kvality vzdělávání (např. standardy pro základní vzdělávání, zlepšení obsahu vzdělávacích programů),
• Nové metody hodnocení škol
• Optimalizace nabídky vzdělávání (např. redukce kapacit středních škol až o 20 %)
• Rozvoj odborného vzdělávání (např. zvýšit podíl praxe v reálném pracovním prostředí, větší účast zaměstnavatelů v odborném vzdělávání)
• Podpora pedagogickým pracovníkům

Součástí Dlouhodobého záměru je nový model financování regionálního školství, který odsouhlasila také porada ekonomických ministrů 12. října 2011.

7 komentářů:

hanapila řekl(a)...
16. listopadu 2011 v 18:23  

Mám chuť pozvat pana ministra na návštěvu k nám do školy. Možná by konečně poznal (a pochopil?), jaká je situace na malých školách. Veškeré výkřiky poslední doby, které z ministerstva vystřeluje do blízkého i dalekého okolí, nám znepříjemňují život i samotnou pedagogickou práci. Máme se bát o osud školy nebo máme řešit úpravu ŠVP? Budeme mít dostatek prostředků provoz školy a co případně bude s tou pětinou našich integrovaných žáků? Projdou testy? Co když dojde na zrušení přílohy RVP pro žáky s LMP, jak to deklaruje slavná "Strategie boje..", co ti naši integrovaní LMP budou dělat? Co s nimi budeme dělat my?

Jediné, co potřebujeme pro svoji práci, je klid. A ten díky tomu, že pan ministr plní normu "vypustit alespoň jednu blbost týdně" vážně nemáme. A tenhle pocit mám už dobře rok. Některé bubliny splaskly hned, jak je vypustil, spoustu dalších se snaží dotáhnout. Nesdílím názor pana prezidenta, horšího ministra školství jsem za svou praxi nezažila.

Anonymní řekl(a)...
16. listopadu 2011 v 19:47  

hanapile

Nepoznal a nepochopil, nepozná a nepochopí, ani na malých, ani na velkých školách.

Anonymní řekl(a)...
16. listopadu 2011 v 20:39  

"Součástí Dlouhodobého záměru je nový model financování regionálního školství, který odsouhlasila také porada ekonomických ministrů 12. října 2011."

Skrývá se za tímto dotace na třídu ? Dotace na žáka bude tedy zrušena ? Stále se uvažuje o "ideální třídě o počtu 26 ? Bude se tedy rušit vyjímka, tedy počet žáků ve třídě nad 30 ? Dostane škola zaplaceno stejně, když bude mít ve třídě 18 žáků nebo 26 žáků ? Pochopil jsem zatím jediné. Pokud škola překročí počet žáků ve třídě nad 26, pak peníze za těmito žáky nepůjdou. To je tato nová reforma ? Ignorant

hanapila řekl(a)...
16. listopadu 2011 v 20:56  

nová reforma spočívá v tom, že peníze na žáky, kteří budou ve třídě navíc nad optimální limit nebudou a škola bude krácena na financích, pokud bude mít ve třídě žáků méně

http://www.smocr.cz/cz/oblasti-cinnosti/skolstvi/nova-koncepce-financovani-regionalniho-skolstvi.aspx

Anonymní řekl(a)...
16. listopadu 2011 v 21:58  

Jeste tak dva tri takove uspechy, jako ten dnesni a budeme to cistit alespon 5 let

Anonymní řekl(a)...
16. listopadu 2011 v 23:01  

Změny po Dobešovi budou bohužel často nevratné. Např. plošné testování na ZŠ je placeno z peněz ESF. Kdyby se neuskutečnilo, museli bychom je vracet...

Luděk Blaha řekl(a)...
17. listopadu 2011 v 12:32  

co potřebujeme pro svoji práci, je klid

Klid na práci jsme, paní hanapilo, potřebovali před víc jak dvaadvaceti léty. To když nám se strkal svoje pracky světový imperialismus.
Dnes bychom potřebovali aspoň trošku toho rozumu. Pokud možno provenience vezdejší.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.