Koalice Společně do školy k výročí rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku ve věci D.H. a ostatní versus Česká republika

čtvrtek 17. listopadu 2011 ·

Koalice Společně do školy vyzývá MŠMT k nápravě nedostatečného plnění závazků, které ČR uložil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten v roce 2007 shledal, že v ČR dochází k diskriminaci romských žáků. Vzhledem k liknavému přístupu MŠMT tato situace i nadále trvá. Koalice rovněž vyzývá vládu ČR k důslednému zavádění inkluzivních opatření ve školství, které zamezí další segregaci a zvyšování nerovností ve vzdělávání.


Před čtyřmi roky, dne 13. listopadu 2007, odsoudil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku Českou republiku za diskriminaci romských dětí jejich neoprávněným umísťováním do škol pro děti s postižením. Romské děti jsou v ČR až 27krát častěji umísťovány do škol speciálních a praktických vyučujících podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání s přílohou upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením. ČR byla vyzvána k okamžitému ukončení této praxe a zavedení opatření, která diskriminaci romských dětí ukončí.

Ani čtyři roky od rozsudku ČR nedostála svým závazkům. Jak zmiňuje zpráva UIV z roku 2009, Tematická zpráva ČŠI z března 2010 a zpráva komisaře pro lidská práva Rady Evropy Thommase Hammarbergera z listopadu 2010, diskriminace dětí v přístupu ke vzdělávání neustále pokračuje.

1. 1. 9. 2011 vstoupily v platnost vyhlášky č. 72 a 73/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízení a o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a vzdělávání dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných. Jejich znění je vůči rovným příležitostem sociálně znevýhodněných (převážně romských) dětí nedostačující. Nesouhlasíme se současnou podobou a vyzýváme ministerstvo zejména k úpravě paragrafu 3 odstavce 5b o umísťování dětí se sociálním znevýhodněním na praktické školy

2. NAPIV – Národní akční plán inkluzivního vzdělávání – hlavní nástroj naplňování rozsudku DH a ostatní versus Česká republika, - se do současné doby stále nezačal naplňovat. Vzhledem k nečinnosti a neprofesionálnímu vedení této strategie ze strany MŠMT řada členů pracovních skupin z NAPIVu vystoupila. Žádáme okamžitou realizaci aktivit plánovaných v NAPIVu, jak byl schválen vládou. Vyzýváme ministerstvo školství, aby o způsobu a fázi realizace NAPIVu veřejně informovalo.

3. Neexistuje zpráva o plnění Akčního plánu realizace Koncepce včasné péče o děti ze sociálně znevýhodňujícího prostředí. Ten mělo MŠMT předložit do konce minulého roku. Apelujeme na ministerstvo školství, aby zveřejnilo zprávu o stavu realizace Akčního plánu realizace Koncepce včasné péče o děti ze sociálně znevýhodňujícího prostředí.

4. Vyjadřujeme otevřený nesouhlas s plány ministerstva školství na další plošné testování dětí v pátých a devátých ročnících základních škol. Domníváme se, že současné nastavení testování povede jedině ke zvyšování nerovností ve vzdělávání. Nedávno zveřejněné plány na předurčování vzdělanostních drah dětí na základě takového testování považujeme za neodborné podléhání lobbingu soukromých firem. Mezinárodní výzkumy PISA, OECD, SCIO a mnohé další varují, že právě přílišná specializace dětí na učňovských oborech bude dlouhodobě snižovat konkurenceschopnost České republiky.

5. Vyjadřujeme svou velikou obavu nad nedávnými výroky ministra, ve kterých vyzdvihuje existenci a roli speciálních škol. Speciální školy sice určitě mají své místo ve školském systému ČR, jejich stav je ale třeba více transformovat nežli optimalizovat. Proto vyzýváme vládu ČR, aby začala důsledně zavádět inkluzívní opatření ve školství a zamezila tak další segregaci a zvyšování nerovností ve vzdělávání.

Vyjadřujeme tímto svou podporu Strategii boje proti sociálnímu vyloučení 2011-2015, kterou připravila Agentura pro sociální začleňování. Chtěli bychom tímto vyzvat vládu ČR k důslednému naplňování této strategie, stejně jako Koncepce romské integrace 2012-2013 a Akčního plánu Dekády romské inkluze.

Seznam členů koalice:

European Roma Rights Centre
Step by Step ČR
Nadace Open Society Fund Praha
Drom
IQ Roma Servis
o.s. Romodrom
Český helsinský výbor
Liga lidských práv
Romské sdružení Čačipen
Slovo 21
Společně – Jekhetane,o.s.
LIGA
Envi
Equality
Zvůle práva
Liberecké romské sdružení

Koalice Společně do školy


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. listopadu 2011 v 14:46  

Toto je koalice kritizující a nicnedělající. Představitelé těchto koalic si musí uvědomit, že žádné strategie, dekády a ani národní akční plány potřebným dětem IQ nezvýší.
PS: A když tak pořád melete o inkluzi, ukažte konečně její hmatatelné výsledky a nefabulujte nějakými výzkumy. Mám takový dojem, že je to jak s globálním oteplováním. Taky si tam falšovali údaje, aby z toho měli byznys.

Anonymní řekl(a)...
17. listopadu 2011 v 20:51  

Neměla by se vytvořit také koalice hájící zájmy rodičů a dětí, kterí na inkluzi doplácejí?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.