Dobeš: Srovnávací testy možná přece jen v budoucnu roztřídí děti na střední školy

úterý 22. listopadu 2011 ·

Už za tři týdny by měli první žáci zasednout k testům, které mají podle ministerstva školství prokázat kvalitu jejich vzdělání. Srovnávací testy si poprvé nanečisto vyzkouší 100 základních škol ve dnech 12. a 13. prosince. Žáky 5. a 9. tříd pak čekají ještě generálky v letech 2012 a 2013. Celoplošné testování bude do té doby nepovinné, pak se ho budou muset zúčastnit všechny základní školy.

Z článku Kláry Bílé, Tomáše Pospíšila, Kristiny Winklerové, Markéty Bartošové, Veroniky Sedláčkové, pir a Lucie Husárové v ČeskýRozhlas.cz s řadou audionahrávek vybíráme:

Někteří experti navíc upozorňují, že elektronické testy nezhodnotí schopnosti jednotlivých žáků a úroveň jejich vzdělání, ale spíš umění poradit si s určitým typem otázek a testování. Také Mertin je přesvědčen, že ministerstvo nevěnuje přípravě zkoušek dostatečnou pozornost.


„Můj názor je, že pokud test nebude důkladně prověřován, a to není záležitost měsíců, tak jediná odpověď bude, že žáci tak a tak splnili úkoly, které jim test zadává. Větší význam to nebude moct mít,“ dodává s tím, že přípravě srovnávacích zkoušek by měl být věnován rok až dva.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 23:40  

Já si myslím, že nadanější a pilnější děti budou úspěšnější než děti líné a nenadané. Ukáže se i práce jednotlivých kantorů. Pokuď na té samé škole dopadnou žáci dobře v matematice a naopak vyhoří v češtině, tak to bude signál pro ředitele. Jsem pro testování. Je to zpětná vazba pro žáky, rodiče, učitele, školu, zřizovatele i ministerstvo.

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2011 v 0:33  

Ja bych s nejakym testovanim taky souhlasil. Horsi uz to byt nemuze a aspon se snizi tlaky reditelu na "davani" lepsich znamek zdarma.


PN

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2011 v 13:42  

Každý, kdo přichází do styku s dnešními žáky (a mým etalonem jsou žáci prvorepublikoví, nikoliv z dob komunizmu) ví, že dnešní úroveň je katastrofální. Nehodnotím tak ani úroveň znalostí, ale spíše chuť po vzdělání, zvídavost a zaujatost vzděláváním atd., jakkoliv nechci tyto věci přeceňovat. Podle mě, je tento stav dán nenáročným prostředím a vědomím toho, že vše se dá ožulit, oblafnout, uplatit.. Změnit toto myšlení je úkolem celé společnosti a tvrdé práce učitelů. Učitel musí být ale přesvědčen, že to společnost chce, a že to ocení.

Luděk Blaha řekl(a)...
23. listopadu 2011 v 19:49  

Učitel musí být ale přesvědčen, že to společnost chce, a že to ocení.

Slovo společnost není synonymem sousloví ředitel školy.
Ale jinak dobrý.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.