Asociace školních psychologů: Dobeš likviduje psychologické služby školám

středa 23. listopadu 2011 ·

Ministr školství neodpovídá na otázky, které mu kladou školní psychologové.



Ministr školství ani přes veřejné upozornění z minulého týdne už šest týdnů neodpovídá na otázky, které mu položili představitelé Asociace školní psychologie ČR. Ptají se ho po smyslu jím prosazovaných opatření, která ohrožují psychologické služby školám, a upozorňují ho na důsledky sloučení a omezení činnosti odborných ústavů ministerstva.

Asociace konstatuje, že nesystémovost, nekompetentnost a nehospodárnost jsou hlavními důsledky „slučování a šetření“. Byl zrušen Institut pedagogicko-psychologického poradenství (IPPP) a počet pracovníků pro poradenství se natolik snížil, že umožňuje kvalitně zajišťovat pouhý zlomek dosavadních aktivit pro školy. Proto AŠP žádá ministra školství o jasnou a rychlou odpověď na tyto otázky:

  • Kdo – podle MŠMT – převezme a bude garantovat kvalitu činností, jež dosud IPPP zajišťoval. Tj. koncepční a metodické řízení poradenských pracovišť v celé České republice, garanci za rozvoj poradenských pracovišť přímo na školách, další vzdělávání pracovníků poradenských zařízení a tvorbu psychodiagnostických nástrojů pro pedagogicko-psychologické poradenství.
  • Jak stát zajistí, aby systém poradenských služeb pro školství fungoval ve veřejném zájmu, aby kvalita poskytovaných služeb byla kontrolovatelná a státem ovlivnitelná?
  • Kdo a na základě čeho je autorem organizačních změn, jež ohrožují činnosti, které dosud zajišťoval IPPP? Změn, které hrozí likvidací funkčního systému pedagogicko-psychologického poradenství. Odborná veřejnost je znepokojena a měla by vědět, kdo ponese odpovědnost za dlouhodobé dopady těchto riskantních změn.

Že jde opravdu jen o údajné úspory, lze ukázat například na připravovaném projektu podpory školních poradenských pracovišť. Služby dosud zajišťované přímo řízenou státní organizací IPPP s ročními náklady v rozsahu maximálně do 10 milionů Kč budou nahrazeny zakázkami pro soukromé subjekty. Dojde tak k až několikanásobnému zvýšení nákladů, což lze doložit již existujícími ministerskými návrhy na zakázky na technickou podporu projektů. Tu dosud zajišťoval IPPP, nyní ale bude jen tato dílčí činnost stát 18 milionů Kč.

Stanislav Štech, místopředseda Asociace školní psychologie ČR, řekl: „V situaci, kdy decentralizace státní správy vedla k velké autonomii v krajích, je zánik centrální expertní instituce v oblasti poradenství a školní psychologie hrozbou podobnou zrušení Úřadu pro kontrolu léčiv. Můžeme čelit situaci, kdy bude existovat čtrnáct malých poradenských systémů. Každý z nich bude rozhodovat o povaze a míře poskytovaných služeb, respektive o užívání nástrojů, jejichž vhodnost či kvalita již nebude nikým certifikována.“


Tisková zpráva EDUin

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2011 v 16:20  

Zrušení či lépe řečeno sloučení IPPP ČR s dalšími OPŘO (VÚP a NÚOV) je Asociací školní psychologie dost záměrně deklarováno jako likvidace školní či poradenské psychologické péče ve školách a v celém systému školství. Tak to pochopitelně není, ale AŠP a EDUin se touto představou snaží opakovaně strašit či spíše zastrašovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.