Vysoké školy dostanou v příštích letech více finančních prostředků

sobota 22. října 2011 ·

Rozpočet vysokých škol nebude v příštích letech snížen, ale naopak posílen. Kromě prostředků ze státního rozpočtu, budou moci čerpat téměř 40 miliard korun z evropských zdrojů.



„Ekonomická situace České republiky bohužel neumožňuje, aby byl rozpočet resortu školství navýšen tak, jak by potřeboval a zasluhoval. I proto bylo nutné v některých oblastech položky snižovat. Vysoké školy sice dostanou v roce 2012 z výdajového okruhu Vysoké školy o 1,2 miliardy korun méně, ale z evropských prostředků z programů spolufinancovaných EU budou moci v příštích letech čerpat téměř 40 miliard korun,“ vysvětlil ministr Josef Dobeš.

Vysoké školy mají možnost získat v příštích třech letech v rámci schválených projektů Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) podporu ve výši 30 miliard korun. Kromě již schválených programů mohou dosáhnout na podporu ve výši 1, 1 miliardy korun na modernizaci infrastruktury vysokých škol a připravuje se výzva v oblasti pre-seed fondů ve výši 1 miliardy korun. V rámci vyhlášených projektů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) je alokováno přibližně dalších 7 miliard korun na vysokoškolské vzdělávání, lidské zdroje ve výzkumu a vývoji, na projekty v oblasti partnerství a posílení vztahů v terciární sféře a výzkumných organizacích.

 Je třeba zdůraznit, že ministerstvu školství se podařilo výrazně zrychlit čerpání z obou operačních programů a Evropská komise vyjádřila se stavem čerpání uspokojení. V rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost jsme zajistili, že peníze nebudou použity pro jiné operační programy a zůstanou na vzdělávání,“ dodal ministr Dobeš.

Díky letošním úsporám získaným snížením byrokracie v rámci úřadu podpoří Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy rovněž studenty doktorských studijních programů a pracovníky na pozicích postdoktorandů na pražských veřejných vysokých školách.

Cílem ministerstva školství je podporovat kvalitu na vysokých školách. Proto připravilo program Excelence, jehož finanční potřeby vyčíslilo na 1 miliardu korun. V tomto případě by se však nemělo jednat o plošné rozdělení finančních prostředků, ale o finanční podporu nejlepším vysokým školám.

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
22. října 2011 v 0:16  

Školy dostanou přidáno!
Je to sice méně peněz, ale zase s tím bude více práce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.