Prohlášení Akreditační komise k článku „Vyjádření MŠMT k mediálnímu nátlaku při rozhodování o akreditacích“

neděle 30. října 2011 ·

Akreditační komise je instituce, která působí ve veřejném zájmu; ve své činnosti se vždy řídila zákonem a pocitem zodpovědnosti vůči veřejnému zájmu. Všechny závěry a doporučení zveřejňuje, a jsou tak k dispozici. Akreditační komise nemedializuje případy, činí tak novináři, kteří si kladou otázku, proč ministerstvo zamítá či nereaguje na návrhy Akreditační komise ve vztahu k některým vysokým školám, kde byly zjištěny závažné nedostatky při uskutečňování studijních programů.  Veřejnost má právo znát odpovědi na tyto otázky, bez ohledu na to, že jsou ministerstvu nepříjemné. Proč ministerstvo zvažovalo šest měsíců, zda odebrat akreditaci vysoké škole, která nedokázala doložit studijní dokumentaci absolventů studia na pobočce na Ukrajině, kteří magisterský titul získali za jeden semestr studia; nedokázala doložit, jaké předměty a za jakých podmínek byly těmto studentům uznány, kde, jak a před jakou komisí probíhaly státní závěrečné zkoušky, jak probíhaly obhajoby; nedokázala doložit studijní dokumentaci cca 70 maďarských studentů údajně studujících v češtině. Pochybení, kterých bylo nalezeno mnoho, jsou zveřejněna na webových stránkách Akreditační komise. Přijetí rychlých opatření ze strany ministerstva by nebránilo dalšímu prověřování skutečností, spíše naopak. Je proti veřejnému zájmu, aby novináři hledali odpovědi na tyto otázky?


Přirovnání současné situace k situaci v 50. letech minulého století znamená nejen hlubokou urážku obětí té doby, ale též lze chápat jako zpochybnění základních svobod, zejména práva na informace. Politici a úředníci mají povinnost se veřejnosti zodpovídat, stejně tak i Akreditační komise. Akreditační komise tak činí, svá stanoviska i se zdůvodněním zveřejňuje a na dotazy médií v souladu se zákonem odpovídá.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. října 2011 v 14:52  

Slyšel jsem Dobeše v debatě něco mluvit o kvalitě vysokých škol. Dospěl jsem k závěru, že mluvil jen o těch zhruba 30 veřejných. O těch zbylých zhruba 40 soukromých nic. O Univerzitě J.A. Komenského nic nebo jsem se přeslechl ? Ignorant

Anonymní řekl(a)...
30. října 2011 v 15:21  

Podle debaty dnes na Primě jsem zmaten. Dobeš tvrdil, že úroky z půjček by absolventi začali možná splácet až získají průměrný příjem. Už vidím ty banky, které někomu půjčí zadarmo přes 100 000,- Kč a několik let za to nebudou nic chtít. Ten pán lže, to není možné ! Demagogie. Navíc se školné bude rychle navyšovat. Klidně to za deset let může být navýšeno 5x nebo 8x. Chci vidět jak to budou učitelé splácet těsně před důchodem. Nebo se zruší PdF a učitelské obory na PřF a FF ?
Bude to ztracená generace -nemáš kde bydlet, tak si vezmi hypotéku, spoř si na důchod v soukromých penzijních fondech, ... ta generace se zadluží až za hrob.

Anonymní řekl(a)...
30. října 2011 v 20:48  

Ale ne, na pedáku se školné platit nebude, tam budou studenti dostávat zápisné. Tím pádem tam bude tak narváno, že si konečně bude možné vybírat ty nejlepší.

Anonymní řekl(a)...
30. října 2011 v 21:09  

Ne, ne - zítra přijdou páni v "černém", tedy najatí mediální brigádníci najati kým asi ?

Anonymní řekl(a)...
31. října 2011 v 10:55  

Nemalujte čerta na zeď, kolegové, žádná ztracená a zadlužená generace! Za dveřmi totiž s největší pravděpodobností stojí krach globalizace, rozvrat světové ekonomiky, řada státních bankrotů, chaos, války lokální a možná i nějaká globální, takže dluhů se netřeba bát. Bude se opakovat to, co známe již zdějin po pádu říše západořímské. A my, pánové a dámy, máme tu nezpochybnitelnou čest být účastníky tohoto dějinného zlomu. Pěkně děkujme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.