Přečtěte si: Jak se odrazit od pedagogického dna

středa 26. října 2011 ·

Tomáš Feřtek v Respekt.cz píše: V předposledním blogu jsem sliboval, že po kritice státní maturity, plošného testování a nesouhlasu se všeobecným nadšením, že víc nevzdělaných náctiletých skončí na učňácích, napíšu i něco pozitivního. Pokusím se zjistit, jak to dělají v zemích, kde se na rozdíl od nás výsledky studentů nezhoršují, ale zlepšují. Tady to je.


Z článku na jeho blogu vybíráme:

Dejte školám autonomii učit podle svého. Další velmi konfliktní téma, protože naše veřejnost včetně té pedagogické si většinově myslí, že autonomie je až moc a naopak by se měly školám utáhnout šrouby. Jenže cizí zkušenosti z většiny Evropy říkají, že to demotivuje učitele a snímá to z nich zodpovědnost za vlastní práci. Cítí se pak pouze pasivními vyplňovači státní koncepce a kvalita jejich práce klesá. A právě kvalita učitelů nejvíce rozhoduje o možném zlepšení. (...)


Zvyšte prestiž učitelství. V tomhle směru je nejpodivuhodnější země Finsko, kde je učitel mimořádně prestižní povolání (a není to jen platem, který je jen lehce nadprůměrný), takže učitelské místo získají jen ti opravdu nejlepší absolventi pedagogických fakult. Údajně tak jeden z deseti. Jak to tam dělají, nevím a ani po mnohých dotazech mi to nikdo srozumitelně nevysvětlil.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.