EU peníze školám: Odpovědi MŠMT na dotazy ze škol 18.

středa 26. října 2011 ·

Dalších několik otázek a odpovědí k projektu EU peníze školám, součástí článku je i formulář pro další dotazy!

Kolik musíme mít hotových výstupů, abychom dostali po 14 měsících 2. zálohovou platbu?

2. zálohová platba je odesílána 14 měsíců po první nezávisle na hodnotě prokázaných výstupů.

Firma má akreditovaný kurz DVPP "Efektivní čtení žáků" v rozsahu 8 hodin. Pakliže na kurz pošlu jednoho pedagoga a firma mi pro něj vystaví 2 osvědčení á 4 hodiny, splnili jsme výstup šablony I/3?

Nesplnili. Pokud má kurz v systému DVPP MŠMT akreditaci na 8 hodin, nelze jej vykázat jako 2 různé kurzy. Jediný uznatelný výstup je v tomto případě 1 osvědčení na 8 hodin. 

Mohu učitele za vyrobené vzdělávací materiály/DUMy odměnit již před jejich ověřením ve výuce?

Toto je na rozhodnutí ředitele školy. Uvedený postup však nedoporučujeme, protože za uznatelný výstup projektu budou považovány jen kompletní a odpilotované sady vzdělávacích materiálů/DUMů.  

Je nutné nevyčerpanou část dotace na přelomu kalendářního roku danit?

Dotace nepodléhá dani z příjmů.

Lze odměnit učitele, který učí individualizované hodiny, formou nenárokové složky platu, pakliže si škola stanoví jasnou směrnici tohoto odměňování a učitel s touto formou souhlasí?

Je nutné se řídit zákoníkem práce, pokud se jedná o přímou pedagogickou činnost nad stanovený rozsah, přísluší pedagogickému pracovníkovi dle § 132 příplatek ve výši dvojnásobku průměrného hodinového výdělku.

Jaký je rozdíl mezi políčkem "počet úspěšné podpořených osob" a "počet podpořených osob"?

Podpořené osoby jsou ty, které nastoupily do kurzu DVPP (včetně těch, které jej již absolvovaly). Úspěšně podpořené osoby jsou ty, které kurz dokončily a mají z něj patřičné osvědčení. Proto pole "podpořených osob" nemůže nabývat nižší hodnoty, než pole "úspěšně podpořených osob.

Mohu při tvorbě dumů použít obrázky, které jsem našel například na googlu? Jak je mám potom citovat, stačí napsat (zdroj: www.google.com)?

V případě, že při tvorbě DUM příjemce vyhledává zdroje na internetu, je možné použít obrázky apod. za podmínky, že nedojde k neoprávněnému zasažení do autorských práv (zajištění souhlasu autora či majitele autorských práv). Příjemce může na základě § 31 autorského zákona při tvorbě DUM v odůvodnitelné možné míře využívat cizí zdroje pro účel citace ve svém vlastním díle. V případě citace z je nutné, pokud je autor znám, uvést autora díla a URL adresu zdroje (nestačí pouze např. www.google.com).  Dále upozorňujeme, že žádný webový vyhledávač 100% nezajistí, že dané zdroje jsou jen ty, u kterých autor svolil s volným a bezplatným užitím, tzn. že nedojde k porušení autorských práv.  

Kdo má ověřovat DUMy - jejích tvůrce, nebo i jiný pedagog?

Toto není nijak omezeno, logicky je ale vhodnější , aby materiál ověřoval jiný pedagog (pokud je to možné), který hodnotí DUM jiným pohledem.











Odkazy:
Kontaktní adresa MŠMT pro dotazy esf@msmt.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.