Otevřený dopis ministrovi školství

čtvrtek 20. října 2011 ·

Odborná sekce pro výchovu a vzdělávání Strany zelených vyzývá k otevřené veřejné diskusi o změnách kurikula a ke koncepční a transparentní přípravě standardů oborů a revizí RVP. K výzvě se můžete připojit online.

Vážený pane ministře,

již od počátku se podílíme na zavádění reforem v českém školství. Mnozí jsme jménem institucí, odborných asociací a univerzit spolupracovali na přípravách i sběru připomínek ke stávajícím podobám Rámcových vzdělávacích programů a pomáhali s procesem jejich zavádění do škol. Někteří z nás jsou učitelé a koordinátoři tvorby Školních vzdělávacích programů.

Vývoj českého školství nám není lhostejný, a proto se sílícím znepokojením sledujeme aktuální dění ohledně změn v základních kurikulárních dokumentech. Samotný fakt, že dochází ke změnám, považujeme za správný. Každé kurikulum je výrazem své doby, je aktuálně platným společenským konsensem o tom, jaká má být naše budoucnost a jak mají být vyučovány naše děti. Proto je přirozené, že se neustále vyvíjí. Jsme přesvědčeni, že mnoho vzdělávacích oborů v RVP zcela jistě vyžaduje částečnou revizi. Naše znepokojení však vyplývá z toho, že veškeré připravované změny, které Vy jako ministr prosazujete, probíhají bez jakékoli odborné a veřejné debaty. Nesouhlasíme s tím, že:

  • Jediné, co zatím mohla odborná veřejnost zaznamenat je, že dochází k připravovaným revizím RVP a tvorbě standardů jednotlivých oborů. Celý tento proces však probíhá zcela netransparentně a mimo obvyklé komunikační kanály a rozhodovací procesy. 
  • Kompetence dosavadních odborných skupin v rámci přímo řízených organizací MŠMT byly v posledních měsících bez vysvětlení marginalizovány. V současné době není jasné, kdo konkrétně za změny odpovídá a jaké jsou cíle těchto změn. 
  • Příprava standardů oborů nejde ruku v ruce s revizí kurikula a není podložena širokou odbornou diskuzí. 
Do médií Vaším prostřednictvím pronikají pravidelně informace, které nutně vyvolávají nedůvěru všech, kteří se vzdělávací politice dlouhodobě věnují. Tu se dozvíme, že bude omezena sexuální výchova včetně prevence AIDS, tu se dozvíme, že školy budou mít za úkol vzdělávat k národní hrdosti. Podobné nápady nejsou ničím podloženy a vyvolávají mnohé otázky. Možná existují racionální důvody, proč takové úpravy dělat, ale jejich příprava musí vzejít na základě analýzy dat, výzkumů a formou otevřené diskuze. Celková netransparentnost, kterou ve své funkci ať již vědomě či nevědomě podporujete, má za následek nedůvěru vůči Vám i vůči krokům celého ministerstva. Důvěra ve smysluplnost změn je přitom základ úspěchu jakékoli změny kurikula. Jak jinak je možné motivovat učitele, aby se jím řídili skutečně a nikoli jen formálně? Jak jinak je možné zajistit, aby učitelé, rodiče a odborníci věřili smyslu a koncepci současné vzdělávací politiky? 

Proto nám nezbývá, než důrazně formulovat naše znepokojení, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR pod Vaším vedením hodlá školy vzdálit měnící se realitě současného světa a svými kroky podrývá důvěru učitelů a odborníků. Respektujeme, že názory na vizi českého školství se mohou lišit. Vyzýváme Vás však k otevřené veřejné diskusi o změnách kurikula a ke koncepční a transparentní přípravě standardů oborů a revizí RVP.

Výzvu zformulovala Odborná sekce pro výchovu a vzdělávání Strany zelených






Odkaz na původní formulář

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
20. října 2011 v 0:53  

Je předsedou Strany zelených stále bývalý ministr školství Liška?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.