Ministerstvo školství podpoří Kamenický Šenov

úterý 18. října 2011 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy hodlá dostát svým slibům a zachránit Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Kamenickém Šenově. A to přesto, že Liberecký kraj neuskuteční své plány ohledně optimalizace sítě středních škol v rozsahu, v jakém se předpokládalo.




„V březnu jsem se zúčastnil zasedání zastupitelstva Libereckého kraje, abych zde podpořil optimalizační proces. Při té příležitosti jsem zde prohlásil, že pokud by se měla optimalizace týkat školy rodinného stříbra, tedy takové, jejíž zachování pokládáme za důležité, ministerstvo takovou školu zachrání,“ říká ministr Josef Dobeš.

Z původních optimalizačních plánů Libereckého kraje nakonec zůstalo jen torzo. MŠMT se přesto rozhodlo zachránit nejen školu v Kamenickém Šenově, ale také „konkurenční“ sklářskou školu v nedalekém Novém Boru. Od 1. 1. 2012 bude ministerstvo hradit v obou školách provoz sklářské pece.

„Důležité pro nás je, že se kraj rozhodl zrušit oborovou konkurenci obou škol,“ pokračuje ministr. Pro příští školní rok se tak v Novém Boru zastaví přijímání žáků do oboru uměleckého sklářství a bude povoleno jen v Kamenickém Šenově. Výhradně v Novém Boru se naopak bude vyučovat klasické řemeslo. Dojde tak ke specializaci a posílení odbornosti obou škol - jedna bude vychovávat umělce, druhá zručné řemeslníky.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. října 2011 v 10:10  

Ano, to je řešení, které odráží potřeby sklářského průmyslu! Tak obě školy v minulost vedle sebe v pohodě fungovaly. Platí, podle mne, že odtržení SOU od průmyslu (budoucích zaměstnavatelů), spolu s normativním financováním středního školství a zavedením stujních oborů na SOU, postupně zdeformovalo přístup vedení SOU k vlastním vzdělávacím programům. Věřím, že změna financování středních škol postupně přinese pozitivní výsledky. Maximálně by pomohlo opětovné spojení středních škol s průmyslem, případně s ostatními zaměstnavateli ( jejich podílem na financování "svých škol"). Spolu s nimi je možné vrátit manuální práci a řemeslům všeobecnou společenskou vážnost a tím zvýšit zájem o klasické dělnické profese. Ota Raiter Mgr.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.