Jan Wagner: Monitorovací zpráva za 690 Kč bez? Mohu to tak nechat?

úterý 4. října 2011 ·

Odbor MŠMT CERA evidentně nestíhá. Před několika týdny vzbudila pozornost veřejná zakázka na právní služby pro operační programy MŠMT za téměř 100 milionů korun, stranou pozornosti zůstaly dvě výběrová řízení na zpracování tisícovky monitorovacích zpráv z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

První výběrové řízení bylo zrušeno ale druhé bylo právě vyhodnoceno. Podívejme se nejprve na výzvu na Externí zpracování monitorovacích zpráv v OP VK II, kde zvítězila společnost BDO audit s.r.o. s cenou 690 000 Kč bez DPH za zpracování tisíce monitorovacích zpráv. Výzva předpokládala cenu 1 450 000 Kč bez DPH a uchazeč měl doložit desetičlenný realizační tým, jehož členové mají VŠ nebo VOŠ vzdělání.




Na výzvu se přihlásily čtyři společnosti, dvě z nich byly z hodnocení vyřazeny pro překročení termínu doručení nabídky. Dosažená cena pod polovinou předpokládané se přesto zdá jako velmi příznivá.

Kapacitní problémy CERA jsou trvalé od spuštění projektu EU peníze školám, který byl spuštěn v červnu 2010 ministryní Kopicovou a pokračoval až s několikaměsíčním zpožděním po nástupu ministra Dobeše a vyhození ředitele CERA Vituly. Školy místo přislíbených tří měsíců čekaly na první 60% zálohu dotace dvojnásobnou dobu. Přes zimu se lhůta zpracování zkrátila na necelé čtyři měsíce, nyní se zdá, že po příjmu prvních monitorovacích zpráv se vše opět zadrhlo.

3800 základních škol v projektu EU peníze školám bude ve špičce produkovat 7600 monitorovacích zpráv ročně, tedy průměrně více než 630 měsíčně. Nyní zřejmě odbor CERA zahltila první vlnka monitorovacích zpráv, kde jich mohlo být nejvýše přes tisíc.

Další projekt EU peníze středním školám bude po červnovém vyhlášení nejméně do listopadu u ledu, jeho předčasné vyhlášení mělo zřejmě podpořit pouze pošramocenou image ministra Josefa Dobeše, jehož odvolání v té době premiér Nečas předal prezidentovi. Žádosti 1100 středních škol doručené v krátkém časovém úseku mohou běžnou agendu CERA vyřadit z činnosti na dlouhé měsíce.

Čim si můžeme dnešní stav vysvětlit: buď je pracovníků CERA málo a nestíhají a personální oddělení MŠMT zřejmě není schopné získat dostatečný počet dalších, nebo příprava projektů nebyla zvládnutá a kontrola monitorovacích zpráv je neúměrně časově náročná. V této souvislosti musím připomenout stížnosti základní škol, kterým byla monitorovací zpráva EU peníze školám vrácena s tím, že jejich DUM nevyhovují. Odkdy může úředník vůbec něco takového hodnotit, když nikde není specifikace DUM? A jak to budou hodnotit externisté?! Obecně si pak musíme klást otázku, zda je outsourcing ve státní správě skutečně řešením?




4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. října 2011 v 0:25  

690 000,- místo 10 ročních platů úředníků je výhodné docela dost...o čem je tento článek?

Anonymní řekl(a)...
4. října 2011 v 7:36  

Těch tisíc monitorovacích zpráv zvládl dosud za rok JEDEN úředník, který i s odvody příjde na necelých 500 000 Kč, čili externí firma je o 60 % dražší.

Anonymní řekl(a)...
4. října 2011 v 17:08  

Naše zkušenosti: Posouzení 1 monitorovací zprávy trvalo dvěma pracovníkům CERA (obvykle jeden kontroluje finanční část a druhý zbytek) více než 5 měsíců. Po 5 měsících jsme obdrželi e-mail, že máme do 5 dní doručit opravy. Za rok a půl, co projekt děláme, se na našem projektu vystřídalo 5 různých kontaktních osob v CERA. Naposledy po nás chtěli pravý opak toho, co nám nařídili poprvé... Jinak ale monitorovací zprávy kontrolují velmi pečlivě, například nám vytkli překlep v Soupisce účetních dokladů v datu u tří dokladů...

Anonymní řekl(a)...
4. října 2011 v 20:40  

Vcelku to šlo, opravili jsme během pár dnů chyby v první monitorovací zprávě, nyní čekáme na kontrolu té druhé. Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.