VORP Chládkovi: Vaše zpráva je zatížena nedostatkem informací, chcete udělat jen skandál

čtvrtek 22. září 2011 ·

Reakce Výboru na obranu rodičovských práv na tiskovou zprávu stínového ministra školství za ČSSD Marcela Chládka.



Důrazně se ohrazujeme proti vyjádření pana Chládka, stínového ministra školství za ČSSD (www.socdem.cz/inews/aktualne/vraci-se-s-dobesem-skolstvi-do-doby-temna). Tisková zpráva vydaná panem Chládkem je zatížena nedostatkem informací, který vedl k výraznému zkreslení a odklonu od reality. VORP považuje za vhodné korigovat závěry tiskové zprávy ČSSD.

MŠMT si u Výboru na obranu rodičovských práv žádný dokument nikdy neobjednalo. Jedná se o materiál určený pouze ke konzultaci s odborníky při revizi RVP. Je podivné, že se dostal do ruky zrovna panu Chládkovi, který se z něj snaží udělat skandál, přestože jde jen o pasáže z rámcového vzdělávacího programu, které navrhujeme k přepracování.

Základním a stabilním požadavkem VORPu je dobrovolnost školní sexuální výchovy, aby mohla být naplněna Ústavou zaručená svoboda svědomí a vyznání rodičů a potažmo i žáků. V rámci naplňování dobrovolnosti sexuální výchovy VORP usiluje o sloučení témat zahrnujících sexuální výchovu do samostatného dobrovolného předmětu. VORP považuje za vhodné a demokratické přejít k pluralitnímu modelu výuky sporných témat, u kterých neexistuje obecná shoda.

Anna Brychtová, předsedkyně VORP

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. září 2011 v 1:44  

Ještě že je shoda na tom, že se mají děti učit číst a počítat.Ufff.
Doufám, že jiná parta rodičů nepřijde třeba s tím, že nechtějí, aby se jejich děti učily dějiny. To je taky může poškodit nebo ne?

Anonymní řekl(a)...
23. září 2011 v 8:20  

Dobrovolné je taky koukání na televizi ..a ve zblblých hodnotách žijí už nejenom děti,ale i dospělí .. těm to nemá kdo zakázat.

Nejen ministerstvo, ale i společnost je nasycena tím, že to, co máme řešit je sexualita. Téměř nikdo už nerozeznává, že jde o čirou pudovost bez lásky a důsledkem takto posunutého prožívání jsou např. rozpadlé rodiny, protože lidi jsou za lepším sexem. Zvlášť poté, co si pořídí nějakou pilulku. Uvedením sexuální výchovy jako důležitého prvku "občanství" říká stát (a to jsou vysocí úředníci), že ty časopisy s roztaženýmy koleny a vystrčenými zadky nám nevadí, když předem poučíme děti o strachu z nemoci AIDS.
Právě zde je patrné, že chodit do školy nestačí, aby byl člověk zdravou osobností, schopný odříkání a lásky. Když si nemúžete odříkat, nasadíte si kondom. Když nejste schopni lásky, odskočíte si na potrat.
Kdo naučí děti lásce a pravdě, když je stát prorostlý neřestí a nevidí to?
Jak je chcete učit národní hrdosti, když se v českých rodinách rodí 1,2 dítěte na jednu matku. Zbývá jedna až dvě generace a na české dějiny budou vzpomínat cizinci. Jak chcete učit jakékoli hrdosti, když je 21 tisíc dětí v dětských ústavech, a když mají rodiny i 3 sexuálního tatínka?

Bude potřeba revidiovat nikoli RVP a pojem "výchova k lásce" ! Ale kdo to udělá, když politici projevují chování, které se tolik podobá projevům psychopatů?

poste.restante řekl(a)...
23. září 2011 v 9:30  

Dejme tomu, že s částí příspěvku Anonymního z 23.9 8:20 souhlasím.

Jen se chci ptát.
Znamená to, že když podle doporučení VORPu o sexuální problematice, potažmo problémech naší společnosti, nebudeme ve školách s dětmi mluvit, že se tím problém vyřeší?
Anebo si tím zaděláváme na mnohem větší problémy?

Doporučuji příspěvek Anonymního 22. 9 22:46 v diskusi pod článkem Sexuální výchova je pro ředitele tabu...
http://www.ceskaskola.cz/2011/09/prectete-si-sexualni-vychova-je-pro.html

poste.restante řekl(a)...
23. září 2011 v 10:25  

Doufám, že jiná parta rodičů nepřijde třeba s tím, že nechtějí, aby se jejich děti učily dějiny. To je taky může poškodit nebo ne?

No jejky, že je to může poškodit.
Obzvláště, pokud žákům nějaký progresivní učitel v rámci výuky pustí nějaký historický velkofilm z poslední doby.
Dějiny lidstva jsou dějinami válek. A poslední dobou si tvůrci přímo libují v naturalistickém zobrazování detailů.
Kutálející se hlavy, stříkající krev, střeva vyhřezávající ze sečných ran břicha,...

Všimli jste si, že většině bojovníků za "morální společnost" vůbec nevadí násilí ve filmech i pro děti, ale chraň bůh, aby se někde objevil odhalený ženský hrudník?

Kvalit cenzorů v USA ještě nedosahujeme, ale někteří už nás vedou na "správnou cestu".
:-)

Kal řekl(a)...
23. září 2011 v 20:13  

Ráčej vodpustit, kolego poste restante, ale já raději vodhalený plněný telecí hrudí. To je požiteček!

Anonymní řekl(a)...
23. září 2011 v 20:27  

Souhlasím s anonymním 8:20.
Zcela a bez výhrad.

Anonymní řekl(a)...
23. září 2011 v 20:44  

poste.restante píše
Doporučuji příspěvek Anonymního 22. 9 22:46 v diskusi pod článkem Sexuální výchova je pro ředitele tabu...
http://www.ceskaskola.cz/2011/09/prectete-si-sexualni-vychova-je-pro.html


S tímhle názorem nelze než souhlasit a DÍKY ZA NĚJ!

Když je tomu tak, proč zavádět nějaký veledůležitý předmět Sexuální výchova?? Nemělo by tam být zdůrazněno zrovna to, že to paatří k biologii a zdraví člověka, a že to není předmět, z něhož za chvíli někdo bude vytvářet standardy a testování?

poste.restante řekl(a)...
23. září 2011 v 22:53  

Myslím, že bychom si měli trochu vyjasnit situaci.

VORPu, panu Bátorovi a koneckonců i ministrovi zjevně nejde o zrušení nějakého imaginárního předmětu "Sexuální výchova", ale o omezení či přímo zrušení sexuální výchovy jako takové. Bez ohledu na to, že by byla vyučována v rámci přírodopisu, občanské nauky, nebo nějaké výchovy.

Kdyby někdo chtěl zavádět sexuální výchovu jako samostatný předmět, budu první, kdo se bude ptát proč a co by se v něm jako dítka celý rok měly učit.
Taková představa je samozřejmě nesmysl.
Stejně jako jiná představa, že by si děti měly na hodinách vyprávět, komu už rostou chlupy kolem přirození.

Zlatá střední a hlavně rozumná cesta, kterou přesně popsal už zmiňovaný kolega. To je to, co má smysl a co by ve školách mělo být samozřejmostí.
Nikoliv praštěné úlety sexuálních osvětářů, ani bigotního VORPu.

Anonymní řekl(a)...
24. září 2011 v 14:52  

Ono se to netýká jenom sexuální výchovy, ale všech nových výchov obecně (etická, komunikační a nevím, jaké ještě se objeví). Ty jsou totiž na všech školách vyučovány naprosto běžně, jen se z toho nedělá věda. Jakmile začneme vzdělání a výchovu pitvat, máme pod rukama mrtvolu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.