Tereza Švarcová: Snaha o průměrnost

čtvrtek 15. září 2011 ·

O čem se nikdy nemluví, když se diskutuje o problémech českého školství. Z pohledu (zatím) studující oběti dnešního systému.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. září 2011 v 22:35  

a do tohoto tzv. marasmu přichází dětičky zbohatlíků, kteří vždy nějakým zázračným způsobem mají lepší známky, snáze se dostanou na VŠ a rychle potom nastoupí do vyhřáté pozice, kterou jim nachystají různí strejcové a známí jejich rodičů. Je to hluboce demotivující a mohl bych o tom hodně vyprávět. Výsledky PISA jsou zajímavé i tím, že za námi skončily země jako Švédsko, Rakousko. Tam běží standardy a srovnávací testy již pěkně dlouho. Kde je tedy ta chyba? Proč mládež v Londýně a Paříží rozmlátí půlku města ? Taky mají v Anglii standardy a testy. Situace průměrnosti totiž může mít i sociální podtext. Dobře si pamatuji situaci konce osmdesátých let a snahu studentů být co nejlepší. Může se začít projevovat demografická křivka, kdy jsou na osmiletá gymnázia přijímáni i trojkaři, je možné že zhoršující se průměry a průměrnost s tímto souvisí. Ostatně nejlépe uspěli v PISA takové státy jako Čína, Korea, Japonsko,..Ignorant

krtek řekl(a)...
16. září 2011 v 6:14  

Děkuji za zajímavý článek. Problém je i v tom, že když se začne učit úplně jinak, například když v matematice začnu diskutovat o metodě, zpochybňovat výsledek, klást rozšiřující otázky, jsou studenti v lehkém šoku. Po roce, dvou už si začínají uvědomovat, že "na tom snad něco bude". Výhoda je, že v matematice jsou taháky k ničemu - místo nich máme k dispozici tabulky (takové slovníky ;-)) a v nich všechno je. Jen zbývá pochopit význam vzorečků v nich a jejich použití.
Proto jsou "nadrilovaní" studenti z Asie ve výhodě - mají pro matematiku pevné základy.

Anonymní řekl(a)...
16. září 2011 v 22:10  

Já myslím, že žádný z českých učitelů by nechtěl zažít onen asijský dril na vlastní kůži jako žák...

Anonymní řekl(a)...
17. září 2011 v 23:42  

Já myslím, že žádný z českých učitelů by nechtěl zažít onen asijský dril na vlastní kůži jako žák...

Jako žák bych nechtěl zažít výuku v současných českých školách.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.