Skautské století: Nechejte studenty nahrávat skautské pamětníky

neděle 4. září 2011 ·

Přemýšlíte o tom, jak oživit vaši letošní výuku předmětu vztahujícího se k moderním dějinám nebo mezigeneračním vztahům? Víte o tom, že máte ve své třídě žáky, kteří jsou členy skautského oddílu, nebo by je historie skautingu mohla zajímat? Pokud máte na tyto otázky kladnou odpověď, nabízíme vám zajímavou možnost pro vás i vaše studenty. Zapojte se do projektu Skautské století a nabídněte vašim studentům možnost zpracovat jejich ročníkovou práci na základě setkání se skautským pamětníkem a nahrávky jeho příběhu.



Skautské století je projekt, který se zaměřuje na nahrávání vzpomínek a životních příběhů skautů – pamětníků. Přestože je určen všem, které zaujme, je zacílen především na mladé lidi od 16 do 25 let.

Skautské století je také  webová stránka, na které se zpracované příběhy objevují www.skautskestoleti.cz/pribehy/. Možnost uveřejnit nahraný příběh na této stránce může být pro studenty dobrou motivací – nebudou svou práci psát jen „pro školu“ ale pro širší publikum.

Témat, kterých se takto nabízí, je celá řada od ilegálního fungování skautských oddílu po zákazu skautingu v letech 1938 a 1948 nebo 1970, přes příběhy skautů, kteří byli za svou činnost z různých důvodů odsouzeni do pracovních táborů, až po skauty, kteří se různými způsoby zapojili do odboje. Vaši žáci se tak prostřednictvím osobních setkání s pamětníky mohou seznámit s řadou historických období a témat velmi zajímavou formou a prostřednictvím silných příběhů i s tak silným zážitkem, že si je pravděpodobně zapamatují na dost dlouhou dobu.

Pokud tedy některý ze studentů  bude souhlasit s tím, že svou práci vytvoří na základě nahrávky skautského pamětníka, směřujte ho na stránku Skautského století. Tam najde detailní metodickou podporu, jak k nahrávání pamětníka přistoupit www.skautskestoleti.cz/zapoj-se/nahraj-pametnika/.

Studenti mohou svou nahrávku zpracovat na dvou různých úrovních:

Úroveň  „reportér“ akcentuje kreativní práci s nahrávkou: vyhledávání zajímavých momentů rozhovoru, nacházení souvislostí nebo  srovnávání pamětníkova příběhu s osvojenými historickými fakty. Úkolem „reportéra“ je beletristicky zpracovat pamětníkův příběh do čtivé a poutavé podoby (mezipředmětové vztahy s ČJ), a úkol dobře zapadá do průřezových témat Mediální výchova a Osobnostní a sociální výchova.

Úroveň  „badatel“ vyžaduje ještě důkladnější práci s nahrávkou, například její rozepsání, a zpracování životního příběhu pamětníka. Badatel se do tématu hlouběji pokládá, pracuje s historickou literaturou, může navštívit archiv a podobně.

Podrobný popis úrovní  nahrávání naleznete na www.skautskestoleti.cz/zapoj-se/nahraj-pametnika/jak/.

Další možností je věnovat se setkávání s pamětníky s celou třídou. Můžete si zvolit společné téma (druhá světová válka, období komunismu, politické vězně nebo jiné) a udělat na toto téma rozsáhlejší projekt nebo projektový den.

Děkujeme za vaši případnou pomoc s rozšiřování internetové kroniky skautingu, kterou se u příležitosti sta let od vzniku skautingu v českých zemích snažíme vytvořit.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.