Přečtěte si: Učitelka v mateřské škole hlídá sama až 24 dětí

pondělí 12. září 2011 ·

Do školek nastupuje více dětí, ale počet učitelů stagnuje. Oficiální statistiky uvádí, že na jednu kantorku připadá zhruba 13 dětí. V praxi to ale vypadá tak, že učitelky chodí na dvě směny a část dne tak jedna z nich hlídá až 24 dětí. Výjimkou není ani 28 předškoláků ve třídě, což povoluje i vyhláška.

Z článku Kláry Bílé a Evy Presové v Zprávy.Rozhlas.cz vybíráme:

„Vzhledem k tomu, že na mateřských školách jsou vždycky na třídě dvě paní učitelky, jedna dopoledne, jedna odpoledne, tak se může říct, že jedna paní učitelka má 24 dětí. Dnes jsou ale spousty mateřských škol, které jdou na maximum 28 dětí,“ říká Jarmila Kotrbová, ředitelka Mateřské školy Korycanská v Praze.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. září 2011 v 9:43  

Mateřské školy jsou zavaleny vlnou dalšího "babyboomu" (ve skutečnosti jen střednědobého kolísání počtu narozených dětí). Vlna už dospěla do prvních tříd.
Co dělá zmatený Dobeš? Optimalizuje střední školy na minimiální počet ročně narozených dětí, který se v nich momentálně nachází.
Tato redukce bude stát haldy peněz, následné rozšiřování zase haldy peněz. Které ve školství i bez toho chybějí.
Na "plánování" pouze v hranicích volebního období tady jednou zajde všechno.

Anonymní řekl(a)...
12. září 2011 v 10:37  

Že se zavírají třídy se 6 přihlášenými žáky, je snad v pořádku. Ale v pořádku není, že se hlásí málo dětí na střední odborné a průmyslovky. Všichni chtějí humanitní gymply - a ty se nerudukují pro velký zájem! Co s tím kdo zmůže, když hejtman jde na ruku kamarádům?

Anonymní řekl(a)...
12. září 2011 v 13:46  

Ad Anonymní 12.9. 10:37

A také všichni chtějí do Prahy a nic se s tím nedělá. Proč se už konečně nezavedou umístěnky jako v padesátých letech? Půjdeš do Šluknova a hotovo!

Anonymní řekl(a)...
12. září 2011 v 14:27  

Ad Anonymní 12. září 2011 10:37

Pokud vím, optimalizace se týká různých typů středních škol, včetně gymnázií - někde dojde ke sloučení dvou gymnázií, případně omezení počtu tříd v ročnících víceletých gymnázií, jinde se spojují gymnázia a SOŠ, gymnázia a SOU, SOŠ a SOU. Každý kraj ale redukci sítě škol pojímá odlišně. Je otázkou, jestli optimálně :-)

Anonymní řekl(a)...
12. září 2011 v 14:37  

Ad Anonymní 12.9. 14,27

Reagoval jsem na text, kdy pisatel touží po omezení gymnázií i přesto, že je o ně zájem. Raději by přesunul žáky na školy, o které zájem není. Proto jsem použil přirovnání k umístěnkám - lidé museli jít ne tam, kam chtěli, ale kam jim přikázal stát.

Anonymní řekl(a)...
12. září 2011 v 19:06  

Co tady řešíte střední školy, původní problém je 24-28 dětí na 1 učitelku v MŠ a jen si to někdo z Vás zkuste na jeden den. Já před nimi hluboce smekám. A to jsem kantrorka z 2.stupně. Ale paní učitelky v MŠ , které znám já mají můj hluboký obdiv a úctu. A tolik dětí ve třídě bude do té doby než se něco stane. Bohužel :-(

Anonymní řekl(a)...
12. září 2011 v 20:36  

12. září 2011 19:06

Podle počtu narozených to vidím za chvíli ne na 26 ale na těch 6. Počet narozených dětí prudce poklesl.A za zhoršující se ekonomické situace to nevidím do budoucna lépe. Bohužel. Ignorant

poste.restante řekl(a)...
12. září 2011 v 23:15  

Klobouk dolů před učitelkami mateřských škol. Vytvářejí předpoklady pro to, aby školní vzdělávání vůbec bylo možné.

Představa dvaceti a více dětí na jednu učitelku je prostě nepřijatelná. Každý kdo měl někdy na starost byť jen vlastní dítko a pár jeho kamarádů, to musí uznat.


Argument, že o gymnázia je větší zájem, je asi tak platný, jako kdybych se zeptal pacienta, zda mu má slepé střevo operovat šéf kliniky, nebo praktikant v okresní nemocnici.

Gymnázia jsou na vrcholu "středoškolského potravního řetězce". Až co po nich zbyde, sbírají SOŠ a SPŠ a úplné "zbytky" zůstávají na SOU.
Otázka zní, jak by byla gymnázia naplněna, kdyby existovaly jednotné přijímací zkoušky, anebo kdyby byla použita zadání přijímacích zkoušek stará třeba 20 - 30 let.
Nejspíš bychom zjistili, že je najednou na gymnáziích spousta volného místa, protože naprostá většina jejich současných studentů nesplňuje předpoklady.

Omezení gymnázií je velmi obtížné až neprůchodné ze zcela přirozených příčin.
Naprostá většina komunálních politiků, doktorů, učitelů atd. jsou buďto jejich absolventi, nebo na nich mají své děti.

Kvalita s tím nemá co dělat.
Vím o SOŠ, jejíž absolventi odmaturovali lépe, nežli gymnazisté. A přesto ji kraj "optimalizuje".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.