Přečtěte si: Sexuální výchova je pro ředitele škol tabu. Bojí se o ní mluvit

čtvrtek 22. září 2011 ·

Řekne-li se dneska sexuální výchova, zdá se, že se rozklepou kolena i těm neotrlejším ředitelům a ředitelkám základních škol. Okamžitě zmlknou, zpanikaří nebo pokládají telefony.

Z článku Marka Přibila na Novinky.cz vybíráme:

Na dotaz, zdali na škole sexuální výchovu povinně učí, včera řekla Právu ředitelka základní školy v Praze 13: „Opravdu se nezlobte, na to nebudu odpovídat. To nejde.“ Šéf jiné ZŠ, z Prahy 4, na stejný dotaz odpověděl: „Jsem ředitelem teprve měsíc, jsem zavalen papíry a k tomuto se teď nemohu vyjadřovat. A ani to teď není vhodné. Nezlobte se.“

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 10:09  

Další důkaz demokratizace českého školství po volobách v roce 2010.

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 11:52  

Ale velké kulové, páni redaktoři!
Ředitelé škol se prostě o sexuální výchovu nezajímají. To jen média a politici mají dojem, že jakýsi "metodický pokyn" či "ministerská příručka" vyvolají na školách nějakou světobornou reakci.
Nic takového. Na běžných školách neučí ani prudérní staré panny, ani šílené nymfomanky, takže tohle téma je už desítky let prostě nějak NORMÁLNĚ probráno někde v hodinách přírodopisu nebo zdravotní výchovy a šmytec. Pokud se rodiče neozývají, není důvod, aby se takovou prkotinou ředitel zabýval.

Luděk Blaha řekl(a)...
22. září 2011 v 12:16  

Činovníci čeří hladinu, aby se něco dílo. Představa ředitele školy stojícího v haptáku před důstojníkem Výboru na ochranu sexuální spásy je zcestná.
Obyvatelstvo zajímá především, jak to bude s Ivetou a jejím Arturkem.

poste.restante řekl(a)...
22. září 2011 v 12:26  

Souhlasím s předřečníky.
Ministerské pokyny naštěstí většinou soudných a odpovědných učitelů i ředitelů zase až tak moc z rovnováhy nevyvádějí.

Platí ale také, že ze sexuální výchovy se díky aktivitě některých "aktivistů" momentálně stalo "téma".

Většina ředitelů má zbytky pudu sebezáchovy a tuší, že v aktuální konstelaci hvězdného obsazení MŠMT by nemuselo být právě rozumné s k dané problematice vyjadřovat.

Možná, že kdyby redaktoři položili své otázky před dvěma měsíci, dostali by věcnou odpověď.
V současnosti to, bohužel, očekávat moc nelze.

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 13:09  

Pokud se rodiče neozývají, není důvod, aby se takovou prkotinou ředitel zabýval

Bohužel, na každé škole máte několik desítek dítek z křesťanských rodin. Jen aby se vám po změně RVP v oblasti sexuální výchovy a následných inspekcích neprotočily panenky.

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 15:39  

Nevím, zda všichni chápou, že tady nejde vůbec o sexuální výchovu, ale o to, jak se nám zpátky vrací totalita. O demokracii si můžeme nechat zdát. Mělo se diskutovat nad podněty k revizi RVP. To by znamenalo, že by se otevřeně mohly říkat argumenty pro a proti k různým tématům, tedy i k sexuální výchově. A co se stalo? Diskuze najednou byly zastaveny a RVP upraví skupinka lidí pod vedením MŠMT. Jsme zase tam, kde jsme byli......,,Mlč a dělej co říkám, já jsem pán a vím nejlíp všechno sám, běda jak neposlechneš, zatočím s Tebou".....

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 16:57  

Problém je opravdu zásadnější, viz tento článek v dnešní MF DNES:

Dobešův úřad mění učebnice, navlékání kondomu a úchyl museli pryč: http://zpravy.idnes.cz/dobesuv-urad-meni-ucebnice-navlekani-kondomu-a-uchyl-museli-pryc-px5-/domaci.aspx?c=A110922_1655767_domaci_jw

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 18:01  

nechápu neustálé diskuze pořád o jednom...Učím sexuální výchovu už 15 let, žádný problém s nikým jsem neměl, proč bych se měl bát inspekce- to rovněž není pochopitelné. Rodiče to s větší části vůbec nezajímá, žáci mají plno informací z jiných zdrojů, než je škola, takže s klidem odpovídám i na nejblbější otázky, vysvětluji omyly a používám přesné názvosloví všeho "intimního"... A to by nělo být špatně??? Pokud by se rodičům náš ŠVP nelíbil, mají možnost si svobodně vybrat jinou školu, kde o sexu neuslyší ani slovo "sameček". Pěkný den, Radek

Luděk Blaha řekl(a)...
22. září 2011 v 18:31  

"Mlč a dělej co říkám, já jsem pán a vím nejlíp všechno sám, běda jak neposlechneš, zatočím s Tebou..."

To máte na mysli přímo nějaké konkrétní pracoviště nebo radši tak nějak všeobecně?
Vypadá to na text nějakého štěpného songu. Pak tam patří ještě refrének:
"Ou, oua ouůůůů..."

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 20:44  

Pokud by se rodičům náš ŠVP nelíbil

pokud to stále nechápete, pak RVP je nadřazen vašemu ŠVP. Musíte dodržet strukturu.

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 22:46  

Ad "dítka z křesťanských rodin":
V rámci přírodopisu (ZŠ) či biologie (SŠ) učím vybraná témata o "sexu" už téměř čtvrtstoletí. A nikdy jsem s žádným dítkem či rodičem problém neměl, ať už šlo o bigotního věřícího, anebo o rozevlátého sexuálního voluntaristu. Proč? Protože žákům nevnucuji žádný názor. Neučím "tohle je fuj" a "tohle je jediné správné" (s výjimkou jednoznačného odmítnutí sexuálního násilí, samozřejmě). Nenutím žáky se k tématu vyjadřovat, když nechtějí. Dávám jim prostor pro diskusi (a moderuji ji), když se k tématu vyjadřovat chtějí. O antikoncepci je prostě informuji (kondomy nenavlékáme). K tématu potratů jim vyložím všechna rizika, upozorním na etické i náboženské hledisko a pokud mají zájem, nechám je diskutovat. Jedinou "manipulací", které se vědomě dopouštím, je moje nepokryté shazování názorů, které sex vnímají jen jako nezávaznou relaxaci či jako komerční stimul. A moji jedinou "radu", kterou žákům dávám, lze shrnout do věty "Není kam spěchat, nic vám neuteče."
To není žádný revoluční recept. To je dle mého názoru docela normální přístup, který mají i ostatní kolegové, kteří tohle "ožehavé" (kde jsou ty čas, kdy to bylo skutečně "ožehavé"!) téma učí.
Bez metodických příruček, bez občanských iniciativ i bez obav, co tomu řeknou ti či oni rodiče.
A že je to tak či onak psáno v RVP? Ale dámy a pánové... Kdo z vás, proboha, učí podle RVP?

poste.restante řekl(a)...
23. září 2011 v 0:39  

Kdo z vás, proboha, učí podle RVP?

Naštěstí většina opravdu učí podle "zásad zdravého rozumu" a nikoliv podle pseudoodborných "koncepčních materiálů".

A mám-li soudit na základě jeho vyjádření, pak kolega z 22.9 22:46 učí sexuální výchovu dobře.
Příručka nepříručka, metodický pokyn sem či tam.


Souhlasím ale s názorem, že klíčový na této kauze je spíše přístup k názorům, které současnému vedení ministerstva nekonvenují.

A dovoluji si po čase připomenout, že koncepci vzdělávání by neměli určovat politici podle svých osobních preferencí.
Měl by tak činit odborný orgán pedagogické obce.
Třeba profesní komora.

Anonymní řekl(a)...
23. září 2011 v 1:24  

Souhlasím ale s názorem, že klíčový na této kauze je spíše přístup k názorům, které současnému vedení ministerstva nekonvenují

Děkuji. To je právě ono. Bavíme se o sexuální výchově, ale podívejte se, co se skutečně děje. Všichni schopní lidé, kteří pracovali na MŠMT už byli odejiti. Kdo nesouhlasí s panstvem, musí z kola ven. A mít svůj vlastní názor? No to už vůbec! Zeptejme se kdo a jak tvoří standardy k ostatním vzdělávacím oborům? Podle jaké metodologie? Řídí to někdo? Myslíte si, že Ti lidé, kteří dělali recenze k těmto standardům mají nějakou zpětnou vazbu? Zeptejte se proč se zastavily diskuze k RVP hned po setkání k Výchově ke zdraví, kde odborníci z ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu nesouhlasili s VORP s vyškrtáním sex. výchovy. Jak je možné, že nejdříve MŠMT slíbí rodičům revizi RVP, aby zmizela sex. výchova a teď tvrdí, že to není pravda. Copak je nám opravdu jedno, že "školství" řídí takový LHÁŘ, který nemá o koncepční a odborné práci ani ponětí???? Copak nám nevadí, že ti jeho poskoci chtějí po nás nesmyslné věci - jako například "povinnou účast na charitě" - upozorňuji, že to není vtip.

Anonymní řekl(a)...
23. září 2011 v 12:23  

Souhlasím, vůbec nejde o nějakou sexuální výchovu, ale o to, že v křesle ministra sedí nekompetentní diletant, který na rozdíl od svých předchůdců nejen že chrlí jeden ujetý nápad za druhým, ale některé z nich se, bohužel, pokouší také realizovat.
A co je nejhorší: Na veřejnost při prvním pohledu působí dojmem chlapíka, který do škol "konečně" vrací osvědčené hodnoty a který "konečně" donutí žáky učit se. (Touto iluzí se zřejmě nechala okouzlit i naše "Stolzová".)

Anonymní řekl(a)...
25. září 2011 v 16:32  

a kdo by se nebál současné inkvizice ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.