Přečtěte si: Nemoderní četba v moderní maturitě?

neděle 4. září 2011 ·

Může zaujmout 700 let stará kniha psaná veršovanou staročeštinou, případně latinou a v českém překladu, jejíž děj obsahuje historii českého národa do doby napsání (tedy 12. století), běžného 17letého teenagera? Na tuto otázku si odpovězte každý sám. Co ale dělají podobné knihy v výběru povinné četby k maturitě a proč povinná četba naopak neobsahuje populární četbu posledních let?

Z článku Michala Cempera v LidéČtěte.cz vybíráme:

Seznam povinné četby momentálně obsahuje 103 děl, z nichž k nižší úrovni maturity z českého jazyka je nutno vybrat si 20, k vyšší pak 30 knih, z nichž více než polovina z nich je starší sta let. Z té novější poloviny je pak třetina poezie posledního století (surrealismus, dadaismus, poetismus – což je mimochodem také chuťovka, většina z básní se dá vyložit několika způsoby a každý v metaforách a abstrakcích vidí něco trochu jiného, zkuste se pak trefit do vkusu zkoušejícího.) Nestálo by za to setřít ze seznamů prach, nechat kroniky historikům a nabídnout studentům konečně atraktivní četbu?

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. září 2011 v 20:09  

... až na to, že žádný seznam povinné četby k maturitě neexistuje...

Puďa řekl(a)...
4. září 2011 v 22:27  

Přesně tak, Michal Cempera by měl nejdříve pročíst, jak se tvoří seznam knih pro maturitu, a potom teprve prášit.

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 22:22  

Možná by Česká škola nemusela zveřejňovat úplné blbosti, jako je tento článek...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.