Přečtěte si: Maturita z cizího jazyka, ano, ale...

neděle 4. září 2011 ·

Ministr školství Josef Dobeš (podle Václava Klause nejlepší ministr školství za posledních dvacet let) odmítl povinnou maturitu z cizího jazyka. Asi ví, o čem mluví. Jenže, i za minulého režimu jsme měli povinnou maturitní zkoušku z ruštiny (informace pro mladé, a pro zapomětlivé). Žáci se začali učit slovanský jazyk ve 4. třídě základní devítileté školy, čili 6 let jazykové průpravy, a pak 4 roky na střední škole, celkem 10 let. Protože se v oněch dobách vůbec nejednalo o výuku pro praktické používání, ve škole se žáci naučili číst a psát azbukou, a postupně zvládali jazykové dovednosti dle kvalit svých učitelů, svého zájmu o ruský jazyk.


Z článku Miloslava Štěrby v Britských listech vybíráme:


A tak jen mohu doporučit maturity z cizích jazyků, pokud k tomu škola připraví vhodné podmínky po všech stránkách, a ještě dokáže spolupracovat s městskou radou, nasměruje studenty k cestám do ciziny, zajistí kvalitní lektory, atd.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 8:50  

Velice mě překvapilo, že pan ministr dospěl k názoru, že úroveň výuky nějakého předmětu na SŠ není srovnatelná. Pochopitelně není. Liší se především hodinové dotace, liší se i zaměření /např. ekonomická angličtina/. To se ale týká i ostatních předmětů. Pokud není srovnatelný cizí jazyk, není srovnatelná ani výuka češtiny a matematiky, protože na odborných školách se učí i odborné předměty a další hodiny teorie ubírá i odborný výcvik, odborná praxe a učební praxe.Kam se tedy poděla ona původní myšlenka, že na všech středních školách maturita je a musí být na stejné úrovni?

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 9:23  

8:50
Nesmysl. Státní část maturity je minimum, které musí student zvládnout, chce-li "papír".

Neříkejte, že už i za 60 hodin výuky se nenaučíte základy jazyka - dáváte-li ovšem pozor a cvičíte doma, jinak nepomůže ani 300 hodin.
Pamatuju se, jak jsme v dospělém věku začínali s angličtinou. Už při 30. lekci jsme mluvili i četli velmi osbstojně. To si to ovšem člověk platil soukromě, takže si každý rozmyslel přijít nepřipravený.

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 11:09  

Je škoda času pokoušet se ve výrocích vězeňského psychologa v čele MŠMT hledat nějakou konzistentnost. Celou dobu, co tam je, plácá co mu slina na jazyk přinese, případně co mu naposledy pošeptal některý z jeho lobbystů. A vůbec si neuvědomuje, že když se ty výroky seřadí za sebou a přečtou najednou, vypadá jako blázen. Prostě, jak říká jistý prof. Klaus, je to nejlepší ministr školství, jakého jsme dosud měli. Jestli je taky blázen? Laskavý čtenář si zajisté dokáže odpovědět sám.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.