20. 9.: veřejné slyšení Co se očekává od testování žáků 5.a 9. tříd základních škol“

neděle 4. září 2011 ·

Pozvánka na veřejné slyšení Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, které se bude konat dne 20. září 2011 od 10 do 14 hodin v Jednacím sále Valdštejnského paláce „A“.



„Co se očekává od testování žáků 5. a 9. tříd základních škol“ 

ZAHÁJENÍ A ÚVODNÍ SLOVO - senátor Marcel Chládek, místopředseda výboru

Informace o testování  žáků 5. a 9. tříd ZŠ - Ing. Ladislav Němec, náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR pro všeobecné, odborné a další vzdělávání

Vzdělání  potřebuje podporu, nikoli kontrolu - PhDr. Ondřej Hausenblas, Katedra české  literatury Pedagogické fakulty UK Praha

Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství - Tomáš Feřtek, EDUin, o. p. s.

Já  očekávám ještě větší průšvih než  při premiéře státní maturity - RNDr. Oldřich Botlík, CSc., KALIBRO

MOŽNOSTI A MEZE TESTOVÁNÍ - PhDr. Jana Zapletalová, ředitelka divize Institutu pedagogicko-psychologického poradenství ČR při Národním  ústavu pro vzdělávání

Možnosti a rizika testování žáků základní školy - prof. PhDr. Eliška Walterová, CSc., ředitelka Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání

Testování  žáků základních škol z pohledu pedagogické  teorie - PhDr. Michal Zvírotský, Ph.D., Česká pedagogická společnost – předseda pobočky Praha

Vývoj postojů  mezinárodní pedagogické  komunity k plošnému testování - RNDr. Jana Straková, Ph.D.,
Ústav pro informace ve vzdělávání

Testování  žáků z pohledu ředitelů  škol - Mgr. Hana Stýblová, prezidentka Asociace ředitelů základních škol ČR

DISKUSE

Vystoupení v diskusi do 3 minut.

SHRNUTÍ  A ZÁVĚR

Průběh veřejného slyšení výboru řídí senátor Marcel Chládek, místopředseda výboru.

PhDr. Jaromír Jermář v. r.

předseda Výboru

Svou účast, prosím, potvrďte do 15. 9. t. r. na tel. č. 257 072 716 nebo e-mailové adrese borodacovah@senat.cz.

Prezence účastníků od 9:30 hod. ve Valdštejnském paláci, recepce „A“.

Průkaz totožnosti nutný.

Ve 13:00 hodin se uskuteční tisková konference v Jičínském salónku VP.

Vystoupení účastníků jsou chráněna autorskými právy. Účastníci semináře souhlasí s případným zveřejněním svých vystoupení na internetových stránkách Senátu PČR.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. září 2011 v 20:37  

Od takového typu testování jako byly státní maturity, konkrétně didaktický test z ČJ neočekávám naprosto nic. Vytváří ho ta sama firma - CERMAT. Pravdou je, že se tvorba ŠVP naprosto vymkla kontrole a původním představám RVP. Mám na mysli dosažitelnost kompetencí velkou částí žáků. Zřejmě se ani nikdy nedovíme výsledky a srovnání, protože jejich zveřejnění ve sdělovacích prostředcích by znamenalo totální anarchii v základním školství. Snad jen výsledky z pátých tříd mohou být nějak statisticky a kontrolně využitelné. V devátých třídách to bude silná blamáž. Nikdo - ani Dobeš nedonutí žáky devátých tříd k tomu, aby do řešení testů dali vše. Když nevyplní nic, tak se jim vskutku nic nestane. Význam by to mělo v návaznosti na přijetí na SŠ, které budou silně redukované.
Ignorant

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 9:10  

Vzdělání potřebuje podporu, nikoli kontrolu - PhDr. Ondřej Hausenblas

Co to je za nesmysl? Kontrola znamená taky hodnocení, ocenění, zpětnou vazbu - to nemáme kontrolovat ani domácí úkoly, hodnotit prověrky, práci žáků?

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 11:01  

Nadpis má být krátký a výstižný. Což zároveň znamená, že v něm nemůže být všechno to složité, co chce autor, zde například pan Hausenblas, svým článkem či vystoupením sdělit.
Takže autor příspěvku z 5.9. 9:10 si bude muset vybrat: buď se s tím příspěvkem seznámí, nebo se bude ztrapňovat takovýmito dotazy.

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 11:26  

To 11:01

Ani stručné vyjádření nemá být zavádějící. Pak se nedivme těm nesmyslům v nadpisech a zkratkách v tisku a médiích...

Že v nadpisu bude obsažen "háček", to napadlo mnohé, kdo znají autora. Ale právě proto, že je češtinář, má se vyjadřovat přesně, ať ve zkratce či nikoliv.

Luděk Blaha řekl(a)...
5. září 2011 v 12:13  

Neprokázalo se, že PhDr. Hausenblas pojídá chrousty!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.