Opravdu víte, jak jste na tom s počítači? Nechte se zdarma otestovat v rámci Týdnů vzdělávání dospělých!

čtvrtek 22. září 2011 ·

Počítače mají v našem životě nezastupitelnou úlohu, jsou nástroji pro zábavu i pro komunikaci a téměř každý je musí používat k plnění pracovních povinností. Mnoho lidí si myslí, že jsou jejich počítačové znalosti a dovednosti na velmi dobré úrovni a že je nemůže v této oblasti nic zvláštního překvapit. Je tomu ale skutečně tak? Zájemci, kteří letos na podzim navštíví vybrané vzdělávací instituce zapojené do Týdnů vzdělávání dospělých 2011, budou mít příležitost objektivně a zdarma zjistit, jak na tom s počítači doopravdy jsou.



Síť vzdělávacích organizací zapojených do mezinárodního konceptu testování počítačové gramotnosti European Computer Driving Licence (ECDL) ve spolupráci s Asociací institucí vzdělávání dospělých ČR (AIVD) uspořádaly, stejně jako v loňském roce, v rámci Týdnů vzdělávání dospělých (TVD), ve všech regionech naší republiky, cvičné testování digitální (počítačové) gramotnosti pro širokou veřejnost. TVD letos zaštítily také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo práce a sociálních věcí a Úřad práce České republiky.

Návštěvníci vybraných akreditovaných testovacích středisek ECDL si ZDARMA mohou od 14. září až do poloviny listopadu vyzkoušet, zda jsou schopni u mezinárodních testů ECDL uspět. Konkrétní termíny a seznam testovacích středisek zájemci naleznou na stránkách www.ecdl.cz.

„Nabídkou cvičného testování chceme upozornit na nutnost zvyšování digitální, resp. počítačové gramotnosti obyvatelstva. V dnešní době se již málokterá profese obejde bez základní znalosti práce s počítačem. Nejen tzv. ‚kancelářské profese‘, ale také například řemeslníci potřebují minimální znalost práce s počítačem, a to alespoň v takovém rozsahu, aby byli schopni kontaktovat okolí při hledání svého uplatnění na trhu práce, při vyhledávání zakázek a zpracování nabídek, při komunikaci s veřejnou správou a podobně. Například komunikace elektronickou poštou je dnes již vnímána jako samozřejmá a očekávaná kompetence, a je až neuvěřitelné, pro kolik osob je stále tento způsob komunikace velkým problémem.“ uvádí Jiří Chábera, manažer pracovní skupiny ECDL-CZ.

„Podporujeme počítačové vzdělávání zejména proto, že je dnes již téměř nezbytný předpokladem k uplatnění se na trhu práce. Vzdělávání dospělých se v současném rychle se měnícím světě stalo nejvýznamnějším nástrojem pro zvyšování konkurenceschopnosti jedinců, podniků i jednotlivých států. O nezbytnosti vzdělávání dospělých nicméně hovoří i konkrétní čísla: V ČR se podle mezinárodního výzkumu dále vzdělává pouze 7,5 % obyvatel v produktivním věku, což je velmi málo ve srovnání kupříkladu se severskými zeměmi, kde se dále vzdělává více než 20 % obyvatel,“ upozorňuje Mgr. Tomáš Langer, viceprezident AIVD a člen Národní rady pro kvalifikace.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.