Nové učebnice do škol? Víme, jak na to, říkají v Soběslavi

čtvrtek 15. září 2011 ·

Žáci v základních školách v Soběslavi mají od letošního školního roku k dispozici nejmodernější učebnice, a to navzdory drasticky sníženým dotacím z ministerstva školství. Díky spolupráci škol, zřizovatele, místní firmy a nakladatele a za podpory rodičů vznikl ojedinělý finanční systém, který škole umožní obnovit zastaralou nabídku učebnic. Salátové vydání učebnic je zkrátka v Soběslavi už minulostí, žáci používají interaktivní učebnice.



Obrovský skok prodělaly obě soběslavské základní školy během letošních prázdnin. Místo roky starých učebnic nabídly svým žákům učebnice interaktivní. Projekt se bude týkat přibližně 100 dětí ve čtyřech třídách 6. a 7. ročníku.

„Běžně jsme používali učebnice staré deset let, protože prostředky, které jsme doposud měli k dispozici, nedostačují k tomu, abychom je mohli obměňovat v rozumném intervalu. Teď budeme mít nejen nové tištěné, ale také nejmodernější – interaktivní učebnice,“ říká Vlastimil Říha, ředitel soběslavské základní školy sídlící na třídě Dr. Edvarda Beneše.

Jaroslav Koldan, ředitel základní školy z ulice Komenského, si pochvaluje, že díky projektu budou moci naplno využít interaktivní techniku, kterou si pořídili za peníze z evropských fondů, mimo jiné sedm interaktivních tabulí. „Žáci budou využívat k výuce doma i ve škole interaktivní i tištěné učebnice. Stejné učebnice budou mít samozřejmě k dispozici i všichni učitelé,“ vyjmenovává další výhody Koldan.

Pomoc školám nabídla zdejší firma

Přestože se město snažilo v minulosti školám finančně pomáhat, situace s používáním starých učebnic se příliš nelepšila. „Stát ve své roli investora ostatních neinvestičních nákladů, mezi které patří zejména učebnice a školní pomůcky, selhal. Materiály pro výuku zastarávají a město samo nemůže suplovat roli státu,“ popisuje neutěšený stav ve financování regionálního školství starosta města Jindřich Bláha.

Pomoc nabídla místní firma Rašelina Soběslav, která se rozhodla finančně podpořit nákup nejmodernějších učebnic. „Jsme menší město, a tak o problémech, se kterými se školy potýkají, moc dobře víme. S městem spolupracujeme i na jiných aktivitách, proto jsme chtěli pomoci i tentokrát,“ popisuje začátek projektu Rostislav Staněk, ředitel společnosti Rašelina Soběslav.

Iniciativu několika subjektů ze Soběslavi oceňuje i nakladatel Jiří Fraus. „V současné době, kdy stát drasticky snížil dotace na učebnice, je vícezdrojové financování se zapojením komerčních subjektů snad jediné řešení, které může zajistit rychlejší obnovu zastaralého učebnicového fondu v základních školách. Projekt v Soběslavi je ukázkou, jak prostřednictvím nejmodernějších vzdělávacích nástrojů pomoci učitelům zefektivnit výuku a nabídnout dětem zajímavé učební materiály,“ vysvětluje Jiří Fraus z Nakladatelství Fraus, jednoho z největších učebnicových nakladatelství u nás. Podle něj mohou používáním interaktivních učebnic školy vyřešit i další problém – a tím jsou zastaralé výtisky s již zastaralými informacemi. „Používání interaktivních učebnic umožňuje výrazně rychlejší obměnu vzdělávacího obsahu. Každé dítě v jakékoli škole, i na malé vesnické jednotřídce, tak může mít přístup k nejmodernějším a didakticky kvalitním vzdělávacím materiálům,“ dodává Jiří Fraus.

Projekt je i investicí do budoucnosti města

Iniciátoři projektu v Soběslavi přiznávají, že vzdělávání a vzdělanost jsou pro ně natolik důležitou hodnotou, že jsou připraveni investovat více, než se od nich v současné době očekává. Vedení soběslavské radnice si slibuje, že školáci vzdělávaní ve školách s pomocí interaktivních metod budou v budoucnu konkurenceschopnější na trhu práce. Soběslav a její okolí to potřebují. „Míra nezaměstnanosti v Soběslavi převyšuje v současné době 10 %, což je v našem regionu nad průměrem,“ zasazuje aktuální čísla nezaměstnanosti do celkového kontextu starosta Jindřich Bláha.

I pro hlavního investora, společnost Rašelina, je kvalitní vzdělávací systém v regionu důležitý. „Naším příspěvkem ke vzdělávání nic krátkodobého nesledujeme. Jako společnost působící v regionu již několik desetiletí si z dlouhodobého hlediska přejeme, aby zde byl dostatek vzdělaných lidí. To je to, co je a bude důležité pro firmy, které zde chtějí působit,“ vysvětluje motivaci Rostislav Staněk. Ředitel společnosti Rašelina Soběslav se domnívá, že spolupráce radnic s místními firmami v rámci regionů bude v příštích letech narůstat. „Je to trend, kterým se vyspělé společnosti ubírají,“ dodává.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. září 2011 v 9:37  

Chcete nové učebnice? Sežeňte si sponzora!
Ach, bože, to je geniální řešení! Že jsme na něj nepřišli dřív!
A ještě to někdo bez uzardění pustí do světa...
---------------
P. S.: Má-li to být obecně platná rada a jsou-li na tom firmy tak dobře, že by měly sponzorovat místní školy, není mnohem jednodušší těm firmám prostě zvýšit daně a díky tomu zvýšit příspěvky školám?

Anonymní řekl(a)...
15. září 2011 v 10:42  

U nás jsme to udělali podobně jako v článku. Když to jinak nejde.. a přílezitost se našla. A je spokojenost.

Luděk Blaha řekl(a)...
15. září 2011 v 11:41  

To je samozřejmě chválihodné. Pokud stát selhává v plnění svých funkcí.
Jde o to, že máte-li sponzora, mohli jste jej využít pro nějaký nadstandard. Třeba na tobogán ze sborovny (máte-li ji v patře) na parkoviště.
Jen pozor, kdyby se náhodou učebnice ministersky rozdělovaly, pak nedostanete nic. Když už máte.
Jako v Indoši. Červená, zelená fiala, tralala ...

Anonymní řekl(a)...
15. září 2011 v 20:40  

Anonymní z 9:37
Jenom to ne! Když vyberete plošně, peníze se ztratí na odměnách ministerských úředníků.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2011 v 20:45  

V článku se píše, že učebnice získalo 100 žáků - to je opravdu monumentální počin!!! ;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.