Fascinující experiment pro děti: Panova píšťala

čtvrtek 15. září 2011 ·

Panova píšťala je dechový hudební nástroj, který je tvořen řadou nestejně dlouhých trubiček. Může být vyrobena ze dřeva, bambusu, kovu, hlíny nebo skla. Trochu připomíná píšťaly kostelních varhan – jen mnohem menší. Některé Panovy píšťaly jsou mírně zahnuté, jiné jsou složeny ze svazku rovných trubic. Vyrob si Panovu píšťalu ze slámek.


Budeš potřebovat:
  • slámky
  • nůžky
  • lepicí pásku
Proveď následující pokus
  1. Pokud mají slámky kloub, u každé jej odstřihni.
  2. Jednu slámku ponecháš v plné délce. Druhou zkrátíš asi o dva centimetry. Třetí zkrátíš zase o dva centimetry a tak dále.
  3. Nyní polož slámky nestejné délky vedle sebe od nejdelší po nejkratší a slep je dohromady lepicí páskou. Dbej na to, aby byly všechny slámky nahoře v jedné linii.
  4. Přilož si horní konec své Panovy píšťaly kolmo ke rtům a foukni do slámek.
Co se stane?

Nestejně dlouhé slámky vydávají různé tóny. Čím kratší je slámka, tím vyšší je její tón. Čím více slámek použiješ a čím méně se bude lišit jejich délka, tím rozsáhlejší bude stupnice.

Jak je to možné?

Tón v každé slámce vzniká tak, že se proud vzduchu z tvých úst láme na hraně konce slámky. Výška tónu souvisí s délkou slámky, ve které se chvěje vzduchový sloupec. Čím kratší je slámka, tím vyšší je výsledný tón. Název Panova píšťala je mimochodem odvozen od řeckého boha pastýřů Pana. Pověst vypráví o bohu Panovi, který se zamiloval do jedné ženy. Ta jej však odmítla a dala se před svým vytrvalým ctitelem na útěk. Když dorazila k řece a neměla už kam uprchnout, proměnila se v rákosí. Z žalu si Pan z rákosí vyřezal píšťalu, Panovu píšťalu.

Tento a dalších 110 zajímavých experimentů naleznete v knize 111 napínavých experimentů pro děti.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.