MŠMT: Sexuální výchovu nenahradí výuka o charitě

úterý 20. září 2011 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se ostře ohrazuje proti nepravdivé a tendenční reportáži České televize ze dne 18. 9. s názvem "Namísto sexuální výchovy charita".



Redaktorka Zuzana Tvarůžková zde pracuje s neověřenými fakty, uveřejněné citace ministra školství Josefa Dobeše jsou vytrženy z kontextu.

Sexuální výchova je součástí rámcového vzdělávacího programu základního vzdělávání (RVP ZV) a prolíná se různými vyučovacími předměty. Snahu některých subjektů, aby se z ní stal samostatný nepovinný předmět, MŠMT nepodporuje. Připravuje pouze revizi RVP ZV, a to především z pohledu zapracování standardů a odstranění chyb zjištěných kontrolou ze strany České školní inspekce.

Sexuální výchova by se podle Josefa Dobeše v budoucnu mohla také včlenit do předmětu zvaného etická výchova.

"Odmítám nařčení z tmářství. Jediné, co jsem udělal, bylo stažení příručky k sexuální výchově, kde si z toho soukromí autoři chtěli udělat za ministerské peníze vlastní byznys. Příručku je možné používat, ale ne s doporučením MŠMT,“ říká ministr Dobeš, podle kterého by prvotní informace o sexu měli dětem poskytnout především jejich rodiče a dále pak učitel, kterého znají a ke kterému mají důvěru. "Ovšem zpráva, že sexuální výchovu v našich školách nahradí charita, je naprosto zcestná. Celou reportáž České televize pak vnímám jako vysoce neprofesionální," dodává ministr.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.