Lucie Kubíková: Má vaše dítě pod polštářem mobil?

pondělí 26. září 2011 ·


V poslední době se opakovaně objevují zprávy, že děti používají příliš často své mobilní zařízení i během noci. Podívejme se na pár překvapivých čísel.


Podle průzkumu, jehož výsledky byly publikovány v červnu 2009 briským The Sunday Times „Mobile phones for children: a boon or a peril?“ zjistil přední australský psycholog (profesor pediatrie na University of Melbourne) Dr. Michael Carr-Gregg, že 40% dětí má díky mobilním telefonům problémy s nedostatkem spánku. Příliš mnoho dětí má povoleno mít mobil ve své ložnici a je přesvědčeno, že výměna textových zpráv do časných ranních hodin je normální. Doktor Carr–Gregg doslova uvádí, že „vzniká generace unavených zombie“ a doporučuje, aby dětem bylo užívání mobilních telefonů až do věku 12 let zakázáno.

Že se jedná o problém globální, dosvědčuje i řada dalších studií. Vedle švédských, britských a australských výzkumů se touto problematikou ve svém článku Connected, exhausted z 27. března 2011 zabývá i asistentka Bostonské university Beth Teitell. Odkazuje výsledky výzkumu z JFK Medical Center sleep laboratory v Edison, který v roce 2010 zjistil, že u sledovaného vzorku dospívajících v průměru připadá na každého neuvěřitelných 33,5 e-mailů či sms přes noc. Takové množství nepochybně musí mít vliv na jejich spánek.

Profesor Jan Van den Bulck z Belgie zmiňuje problematiku nočního užívání mobilních telefonů u dětí již v roce 2007, kdy vyšly v odborném časopise Journal Sleep výsledky jeho studie (viz Citace). Tento výzkum probíhal celý rok s cílem posoudit vztah mezi užíváním mobilních telefonů dospívajícími po „zhasnutí světel“ k úrovni únavy. Účastnilo se ho 1656 školních dětí z toho: 52,1% chlapců. Výsledky ukázaly, že u 35% respondentů mělo užívání mobilních telefonů prokazatelný dopad na únavu. Ze závěru Jan Van den Bulckova výzkumu jednoznačně vyplývá, že použití mobilů v noci zvyšuje hladinu únavy mladistvých.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

2 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
26. září 2011 v 1:03  

A my trdla malá jsme si pod peřinou za svitu baterky celé noce knihy čítávali. Dnesky jsou holt onačejší možnosti.
Co se s námi jen rodiče nazlobili. Marně. Ty zpropadené knihy naši generaci naprosto zdevastovaly.

peekaa řekl(a)...
26. září 2011 v 14:25  

ano, máme velký problém, ani nepoznáme, nakolik jsme zdevastovaní, protože jsme takoví a nepřipadá nám na nás nic divného. A tak jde devastace dál a dál.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.