Ke značce Rodiče vítáni se přihlásilo už přes padesát škol

úterý 20. září 2011 ·

Školy projevují o novou certifikaci překvapivý zájem, nominace rodičů zatím zaostávají.



Za první tři týdny od vyhlášení značky Rodiče vítáni požádalo a její přidělení a profil na interaktivní mapě už přes padesát škol a víceletých gymnázií. Nejvíce registrovaných škol je zatím v Praze a Středočeském kraji.
Značka Rodiče vítáni označuje ty školy, které zaručují rodičům svých žáků základní pravidla vstřícné komunikace – respekt k pracovnímu času rodičů, flexibilitu při sjednávání schůzek, přístup do školy i v odpoledních hodinách, dostupnost všech telefonických kontaktů a informací o škole, diskrétnost při projednávání záležitostí týkajících se žáků. První reakce ukazuje, že je dostatek škol, kterým dodržování takových pravidel nedělá problém, a naopak stojí o to, ukázat rodičům, že umějí nabídnout i mnohem víc.
Během prvních třech týdnů o certifikaci požádalo 52 škol, z toho 2 víceletá gymnázia. Nejvíce registrovaných škol je v Praze (12), dále pak ve Středočekém (7) a Jihomoravském kraji (6). Po jedné škole mají kraje Jihočeský, Královehradecký, Karlovarský, Plzeňský a kraj Vysočina. Ani jedna škola se zatím nepřihlásila ve Zlínském kraji

Pro udělení značky musí školy splnit šest povinných a dvě ze sedmnácti volitelných kritérií. Většina přihlášených škol uvádí, že splňuje 10 – 15 kritérií k rodičům vstřícné školy, ale existuje i základní škola, která si zaregistrovala všech 23 kritérií.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin o.p.s., řekl: „Vzhledem k tomu, že od startu značky Rodiče vítáni uběhly zatím pouhé tři týdny, spontánní zájem škol dát o sobě vědět a upozornit na vstřícné chování vůči rodičům, nás překvapil. Hlavní vlna oslovování škol nás teprve čeká, ale první reakce jsou jednoznačně pozitivní. Jsme také rádi, že ona první padesátka škol je rovnoměrně rozložena téměř po celé republice a nejde tedy jen o „pražský“ projekt.“

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. září 2011 v 11:37  

To je velmi hezké a chvályhodné, bohužel jsou ale u nás i školy, kde platí absolutní zákaz vstupu rodičů do školní budovy a kde svoje děti rodiče musí předat venku na ulici a odpoledne si je tam zase vyzvednou. Do školy nesmí noha rodiče vkročit. Je to ZŠ Vysoké Mýto, Javornického.

Anonymní řekl(a)...
20. září 2011 v 21:13  

onehdá jsme po návratu z Prahy v 22.00 hlídali několik dětiček podnikatelů do 1.00 hod. ráno. To prosím na ulici. Smetánka se opíjela v baru. Ještě se nám pedagogům posmívali : " kdo neumí, ten učí". Myslím si, že nejde o žádnou vyjímku. Tady opravdu platí - Rodiče vítáni.

Anonymní řekl(a)...
20. září 2011 v 21:16  

Jak máte zabezpečené osobní věci žáků, když do školy může vlézt kdejaký zloděj a záchody vám pokálí bezdomovci ?

Anonymní řekl(a)...
20. září 2011 v 21:21  

Tedy se přihlásilo 1,25 % škol. I takto je třeba tuto úctyhodnou snahu chápat. Jinak vůbec není potřeba se nějak organizovat, většina škol tyto kritéria splňuje již dávno. Neustále učitele obdivuji, že místo učení vymýšlejí takové pitomosti. Rodič

Anonymní řekl(a)...
20. září 2011 v 21:46  

Každá normální, dobrá škola, která má zájem o dobré výsledky svých žáků, samozřejmě hledá a zná cesty komunikace s rodiči. Každý normální, slušný rodič, který má zájem o školní výsledky a dobrou pověst svého dítěte, si najde cestu do školy a je tam vítán.

Samozřejmě se v dnešní bláznivé době zřejmě najdou excesy - rodiče, kteří vědí vše nejlíp a chovají se jako puberťáci, možná i ředitelé, kteří v některých případech selžou - s tím nemám zkušenost. Ale celou tuhle akci jisté školské iniciativy považuji za zbytečnou.

Anonymní řekl(a)...
20. září 2011 v 22:25  

Do školy nesmí noha rodiče vkročit. Je to ZŠ Vysoké Mýto, Javornického.

Projekt Rodiče vítáni se mi moc líbí. S touhle školou mám bohužel taky velmi špatné zkušenosti. Poslední dobou na této škole řeší rodiče problémy se šikanou dětí ze strany ředitelky a některých učitelů. Rodiče nesmějí vyjadřovat žádné názory, které jsou ředitelce školy nepohodlné a nepříjemné. Když tak učiní, projeví se to prostřednictvím některých učitelů na jejich dětech.

Anonymní řekl(a)...
21. září 2011 v 9:03  

22:25
Být Vámi, domluvím se s dalšími rodiči, kteří mají podobné zkušenosti, a obrátím se na zřizovatele školy, případně na Českou školní inspekci.

Anonymní řekl(a)...
21. září 2011 v 22:46  

21. září 2011 9:03

Jen aby to nebylo naopak a rodiče nešikanovali pedagogy a ředitelku. I tento typ šikany je znám. Jinak neznám případ, že by ŠI pomohla kantorovi, vždy to bylo naopak. Proto jsem v hodnocení velmi opatrný. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 8:33  

21. září 2011 9:03

Každá dobrá veřejná americká škola je do 17.00 naprostá pevnost, projit rámem na detekcí kovů,.. a ostatně velká část rodičů má jiné problémy než sedět a hledět na výuku. Tím problémem je práce a pobyt v ní, kdy produktivita práce je několikanásobně větší než u českých lenochů.

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 14:16  

No, my jsme v Německu před lety ani ne deseti zažili, že v prvních a druhých třídách běžně rodič přivedl potomka až do třídy, ruky podáním se pozdravil s učitelkou, prohodil pár vět. Děti se chovaly bezvadně, i když svoboda už tehdy veliká - komu se nechtělo pracovat s ostatními, šel si hrát do koutku s legem, hračkami, o přestávkách všichni vybíhali na terasu se proskočit.. dveřmi rovnou ze třídy.
Zkrátka s rodiči vztahy velmi blízké, a evidentně k dobru věci.
V USA, zvláště v některých "dobrých čtvrtích", to je ovšem Bronx. Ale zase jsou tam neskutečné rozdíly, jak kde. A obavy z atentátníků jsou heslem dne, bezpečnost je na prvním místě, problém No.1.

Luděk Blaha řekl(a)...
22. září 2011 v 15:32  

To já jsem v Česku ani ne tak dávno zažil, jak nějaký "rodičovský" pár vykradl pár kabinetů a jiný "rodič" se pokusil na dívčí wc nainstalovat kameru.
Nabízí se řešení: očipovat rodiče.

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 17:28  

Ve státě, kde neplatí zákony, použij jedině metodu biče. Jakápak demokracie. Nedokážou se dohodnout učitelé, rodiče, děti mezi sebou - poslanci, ministři. Prostě nejsme zralí. Pak se ale nedivme, že se s námi zachází jako se stádem. Právem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.