CERMAT počítá v podzimním kole státní maturity se včasným zveřejněním testových zadání.

úterý 20. září 2011 ·

Poslechněte si audiozáznam Kulatého stolu SKAV a EDUin, kde se debatovalo o tom, co nám státní maturita řekla o studentech.

Z dvouhodinové debaty o tom, jaké informace o úrovni studentských znalostí vyplývají z jarního kola státní maturity a nakolik jsou ředitelé spokojeni se zpětnou vazbou, kterou jim poskytl Cermat, vybíráme nejzajímavější informace:

  • Ředitel Cermat Pavel Zelený oznámil, že při podzimním kole státních maturit se počítá se zveřejněním všech testových zadání a správných odpovědí na jednotlivé úlohy.
  • Metodici tří hlavních maturitních předmětů (český jazyk, matematika, angličtina) shrnuli hlavní závěry z jarního kola. V matematice byly výsledky studentů překvapivě lepší, než se očekávalo.  V češtině studenti relativně uspěli ve čtenářské gramotnosti, problémy měli s pravopisem. U cizích jazyků měli studenti často problém s poslechovými testy v angličtině, výrazně slabší výsledky v němčině souvisí především s faktem, že tento jazyk se učí především na odborných školách, jejichž výsledky byly obecně slabé.
  • Náměstek ústřední školní inspektorky Tomáš Zatloukal konstatoval, že původní obavy z logistického zajištění státní maturity se nepotvrdily. Konkrétní doporučení pro příští kolo maturit jsou uvedeny v prezentaci ČŠI (odkaz v poznámkách pro editory).
  • Tři přítomní ředitelé středních škol vyjádřili velmi rezervovaný postoj ke státní maturitě. Upozornili na fakt, že tento systém plošného testování vede k „výuce testů“ (Milan Štěrba z Akademického gymnázia Štěpánská v Praze), výsledky státní maturity nepřinesly žádné opravdu nové či překvapivé informace, které by odůvodnily náročnost a nákladnost celého projektu (Pavel Valášek ze Střední školy elektrotechniky a spojů v Ústí nad Labem). Přestože Waldorfské lyceum Praha patřilo ve státní maturitě k nejúspěšnějším středním školám, nejkritičtější postoj ke státní maturitě prezentoval právě jeho ředitel Ivan Smolka. Ten projekt státní maturity kritizoval jako strašáka, který má studenty motivovat ke vzdělávání, přičemž konstatoval, že tato metoda cukru a biče u současných studentů už fakticky nefunguje.
  • Ředitel Cermat Pavel Zelený ujistil přítomné, že rozhodně nepočítá se zveřejňováním maturitních žebříčků, protože by srovnávaly nesrovnatelné.
Kompletní audiozáznam debaty najdete na stránkách www.skav.cz.

Ivan Smolka, ředitel Waldorfského lycea v Praze a zástupce SKAV, řekl: „Pokud však bude výsledkům státní maturity přisuzována taková důležitost jako dnes, pokud nebude nestále zdůrazňováno, že je to prověření omezeného množství znalostí a ne měřítko kvality školy, povede to k tomu, že se výuka zaměří na splnění testů, nikoli na splnění cílů vzdělávání.“


Audionahrávka celého kulatého stolu s názvem Co nám řekla státní maturita o studentech.


Prezentace účastníků debaty, ředitele CERMAT Pavla Zeleného a náměstka ředitelky ČŠI Tomáše Zatloukala.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.